Gemeente Venray

/ Nieuwe huisvesting voor Euterpe en MMSK op koers

27 mei 2010

Voormalige jongerensoos en Kunstencentrum nog `in de race'

Nieuwe huisvesting voor Euterpe en MMSK op koers

Het pand Hoenderstraat 10-12 en het Kunstencentrum zijn de beste keuzes voor het huisvesten van harmonie Euterpe en muziekkorps St. Petrus' Banden (MMSK). Burgemeester en Wethouders laten deze twee locaties nu verder onderzoeken.

Dat hebben B&W deze week besloten. Hoenderstraat 1-12-, het voormalige jongerencentrum, en het Kunstencentrum kwamen het beste uit de bus bij een vergelijking van de onderzochte locaties. Daarbij werden ook de Perdstal en De Wieën bekeken. De Perdstal is het huidige onderkomen van Euterpe, nieuwbouw op De Wieën was een tijdlang in beeld bij beide gezelschappen. Deze locaties zijn nu definitief niet meer in beeld.

Volgens B&W bieden de gekozen opties allebei kansen, maar ze verschillen erg van elkaar. Zo gaat het bij de Hoenderstraat om een zelfstandig gebouw. Bij de keuze voor het Kunstencentrum zouden de beide muziekgezelschappen met de andere gebruikers gaan samenwerken en zal een eigen `clublokaal' ontbreken. Ook qua investering zijn er verschillen. De voormalige jeugdsoos moet grondig gerenoveerd worden, het Kunstencentrum moet worden uitgebreid.

Gekeken naar de investeringskosten scoort Hoenderstraat het beste en Euterpe en Petrus' Banden hebben een voorkeur voor deze locatie. Maar nader onderzoek moet ook duidelijk maken of de twee gezelschappen de verbouwing van het pand Hoenderstraat en de exploitatie ervan kunnen betalen. Daarbij speelt het wel of niet hebben van horecaopbrengsten een belangrijke rol. Ook moet duidelijk worden hoeveel huur Euterpe en MMSK voor de (nieuwe) ruimten in het Kunstencentrum moeten neertellen. Welke optie voor de gemeente financieel het beste uitpakt, speelt eveneens een rol.

Het vervolgonderzoek naar beide varianten zal parallel lopen zodat geen tijd verloren gaat. De uiteindelijke keuze wordt aan de gemeenteraad voorgelegd, die het laatste woord heeft.

Euterpe en MMSK zijn al lange tijd op zoek naar geschikte zelfstandige huisvesting. Aanvankelijk afzonderlijk, sinds 2009 samen in de stichting Odeon.