Gemeente Venray

/ Leerwerkplaatsen stimuleren in de bouwsector

27 mei 2010

Leerwerkplaatsen stimuleren in de bouwsector

Op bouwplaatsen waar gewerkt wordt in opdracht van de provincie Limburg of de zeven Limburgse centrumgemeenten -waaronder Venray- zijn voortaan altijd leerlingen aan het werk.

De provincie en de gemeenten (naast Venray Maastricht, Heerlen, Roermond, Weert, Venlo en Sittard-Geleen) hebben daarover met de bouwsector afspraken gemaakt. De afspraken gelden voor de bouw, infra en aanverwante sectoren. De gemeente Sittard-Geleen vertegenwoordigt ook de kleinere gemeenten Beek, Schinnen en Stein.

De afspraken liggen vast in het zogeheten convenant `Werken aan Vakmanschap', dat dinsdag 25 mei is getekend door de overheden, de bouwsector, de regionale opleidingscentra (ROC's), kenniscentrum Fundeon en Colo (de koepel organisatie van de kenniscentra).

Concreet betekent het convenant dat de partijen bij de uitgifte van overheidsopdrachten bekijken in hoeverre het realistisch is om leerwerk
-en stage plaatsen in te zetten. Indien dit het geval is zullen er voorwaarden in het aanbestedingsbestek worden opgenomen. Bovendien blijkt dat leerlingen, die veel praktijkervaring opdoen, een grotere kans hebben te slagen in hun vakopleiding.

Het convenant is opgesteld op initiatief van gedeputeerden Noël Lebens en Odile Wolfs. Zij vrezen dat er anders op den duur een tekort aan vakmensen ontstaat. De economische crisis heeft de bouw namelijk hard getroffen waardoor aannemers niet altijd meer genegen zijn leerlingen in dienst te nemen om vakken als metselen, timmeren of straten maken in de praktijk te leren.

"Zodra de economie weer aantrekt zal een tekort aan vakmensen ontstaan", vreest Lebens. Daarom heeft hij samen met Odile Wolfs het voortouw genomen om te komen tot een provinciebreed convenant waarin overheden, opleidingsinstituten, woningcorporaties en de bouwsector zelf afspraken hierover maken.

Eind juni nemen de woningcorporaties een besluit over hun deelname aan dit convenant. Gedeputeerde Noël Lebens gaat er van uit dat ook de Limburgse woningcorporaties tekenen. "De signalen die ik tot nu toe heb mogen ontvangen, zijn positief", aldus Lebens.