Gemeente Castricum

Uitgebreid zoeken

Castricum scoort positief op leefbaarheid en veiligheid

Castricum staat in vergelijking met andere gemeenten in Noord-Holland Noord te boek als gemeente waar de kwaliteit van voorzieningen als pleinen, parken en speelplaatsen goed is, en waar de inwoners zich veilig kunnen voelen, zonder grote structurele problemen rond criminaliteit, verkeersproblemen of overlast.

Een en ander blijkt uit de Veiligheidsmonitor 2009, een grootschalig landelijk onderzoek naar gevoelens omtrent veiligheid, leefbaarheid, slachtofferschap en het functioneren van gemeente en politie op dit terrein. In totaal deden 239 gemeenten mee, de rapportage van Castricum is te vinden in de monitor van Noord-Holland Noord. In deze regio deden 8.693 inwoners uit 26 gemeenten mee. De resultaten worden gebruikt om de aanpak van integrale veiligheid door gemeente, politie en brandweer beter af te stemmen op de wensen en ervaringen van de bevolking.

Â

Minimaal 300 inwoners per gemeente is gevraagd naar hun bevindingen op het gebied van kwaliteit van de woonomgeving leefbaarheid en overlast in de buurt, onveiligheidsgevoelens, slachtofferschap van criminaliteit of delicten. Dit aantal levert een representatief beeld op.

De monitor laat zien dat de respondenten tevreden zijn over deze onderwerpen, vaak iets meer dan gemiddeld in de regio. Castricummers geven de gemeente de rapportcijfers 7,8 (leefbaarheid), 7,8 (woonomgeving) en 7,4 (veiligheid). Het cijfer over leefbaarheid is het hoogst in de regio (gedeeld met twee andere gemeenten) en dat over veiligheid neemt een gedeelde tweede positie in.

De cijfers over het functioneren van de gemeente als het gaat om onder meer afhandeling van meldingen, reageren op klachten en het geven van informatie liggen iets lager dan het regionale gemiddelde. Voor Castricum is dit het signaal om binnen de organisatie na te gaan hoe het contact tussen burger en gemeente op deze punten verbeterd kan worden, naast de inspanningen die hiertoe al gedaan worden.

Verkeersoverlast (hard rijden, parkeeroverlast), hondenpoep en overlast door jongeren worden evenals in de rest van de regio genoemd als belangrijkste problemen. De cijfers steken wel iets gunstiger af, evenals die over rommel en vernielingen, dronkenschap, straatroof en bedreiging. Castricum zit in de top 5 van gemeenten met de minste verkeersoverlast in Noord-Holland noord.

Verder zijn de cijfers omtrent âoverige geluidsoverlastâ hoger dan gemiddeld en onderschrijven Castricummers iets minder dan gemiddeld de stelling dat er goede voorzieningen voor jongeren zijn.

Â

Kijkend naar omliggende gemeenten is de mening van de geënquêteerde Castricummers gelijk of iets gunstiger over zaken als kwaliteit woonomgeving, veiligheid,en verkeersoverlast.

Â

De Integrale Veiligheidsmonitor van Castricum wordt ter kennisneming aangeboden aan het college van burgemeester en wethouders en aan de gemeenteraad. Hij ligt ter inzage bij de gemeente en is ook te zien via www.castricum.nl. Meer informatie is ook verkrijgbaar via www.Veiligheidsmonitor.nl.

Veiligheidsmonitor 2009