Politiebond ACP

27 mei 2010

ACP: `Geen sprake van AOW/Pensioenakkoord'

Dagblad de Volkskrant bericht donderdag dat er een akkoord zou zijn tussen de vakbonden en werkgeversorganisaties over de verhoging van AOW- en pensioenleeftijd naar 66 jaar. De ACP stelt echter dat er nog helemaal geen sprake is van een akkoord.
ACP: 'Van een AOW/Pensioenakkoord is nog geen sprake'

ACP: 'Van een AOW/Pensioenakkoord is nog geen sprake'

"Er wordt nog volop onderhandeld tussen alle betrokken partijen. Mocht hier een akkoord uit voortkomen, dan zullen we dit onderhandelingsresultaat ook nog altijd aan onze leden voorleggen. Stemmen zij in, dan is er voor de ACP pas een akkoord", aldus ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp in een reactie.

Snelheid
De snelheid waarmee het in de krant geschetste `akkoord' naar buiten zou moeten worden gebracht, verbaast hem ook. "Ik begrijp de het een wens is dat er een akkoord wordt bereikt voor de verkiezingen van 9 juni. Wat de ACP betreft, mag dit echter nooit ten koste gaan van een goed en breed gedragen akkoord. De inhoud staat op de eerste plaats."

Uitgelekte `akkoord'
Het uitgelekte `akkoord' zou volgens de krant zijn gesloten tussen werkgeversorganisatie VNO-NCW en vakcentrale FNV. Tussen de partijen zou, naast het verhogen van de AOW- en pensioenleeftijd in 2020, onder meer zijn overeengekomen dat deze zal worden gekoppeld aan de levensverwachting. Elke vijf jaar zou de leeftijd opnieuw kunnen worden bijgesteld. Werknemers zouden verder de keuze behouden om eerder te stoppen met werken, maar hiervoor dan wel minder pensioen en AOW ontvangen. Ook zou er geen aparte regeling komen voor mensen met een zwaar beroep. Meer details zijn in het volledige artikel te lezen.

Zware beroepen
Kijkend naar specifieke zaken die in de Volkskrant worden aangestipt, is vooral het punt over de zware beroepen een opvallend item. "Binnen de vakcentrale CNV, waar ook de ACP bij aangesloten is, zijn randvoorwaarden vastgesteld voor het bereiken van een akkoord in de AOW-/pensioendiscussie. Hierbij is onder meer afgesproken dat de mogelijkheid moet blijven bestaan voor mensen met zware beroepen om toch vervroegd met pensioen te kunnen gaan. Daar zullen dus ook afspraken over moeten worden gemaakt", concludeert Van de Kamp.
---