Inspectie voor de Gezondheidszorg

worden overgenomen

Reactie van de IGZ op rapport van commissie Hoekstra:

Feiten kloppen, veel verbeteringen gerealiseerd, aanbevelingen worden overgenomen

Nieuwsbericht | 27-05-2010

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onderschrijft de feitelijke reconstructie in het rapport van de commissie Hoekstra van het functioneren van de inspectie in de zaak van de disfunctionerende Twentse neuroloog in 2003-2004. "De feiten kloppen en zijn een verdieping van eerder onderzoek dat de IGZ zelf heeft verricht naar haar handelen indertijd en met de gegevens uit het rapport van de commissie Lemstra", aldus Gerrit van der Wal, Inspecteur-generaal voor de Gezondheidszorg.

Sinds 2004 heeft de IGZ al veel maatregelen genomen om haar werkwijze te verbeteren. Gerrit van der Wal: "De conclusies van de commissie Hoekstra zijn te begrijpen. We zijn inmiddels zes jaar verder en onze organisatiestructuur en het top- en middenmanagement zijn ingrijpend veranderd. Bovendien is onze werkwijze veel meer gestandaardiseerd en gecentraliseerd." De aanbevelingen die de commissie Hoekstra doet neemt de IGZ vrijwel geheel over. Zij zijn grotendeels in lijn met de verbeterstappen die de IGZ aan het zetten is.

Sinds 2006 heeft de IGZ een ICT-systeem waarin alle meldingen per zorgverlener en per instelling worden vastgelegd. Alle meldingen komen tegenwoordig centraal binnen bij het IGZ-Loket. Deze beoordeelt of de melding door een inspecteur behandeld moet worden of niet. Bovendien zijn er landelijke en regionale meldingenoverleggen. Hierdoor komen alle meldingen samen.

Ook heeft de inspectie richtlijnen om disfunctioneren van specialisten eerder te herkennen. Bovendien heeft de IGZ haar hele werkwijze meer geüniformeerd en gestandaardiseerd. Zo is er sinds 2008 een duidelijk handhavingskader ter ondersteuning van inspecteurs. Hierin is ondermeer uitgangspunt dat aantoonbaar en blijvend disfunctioneren van BIG-geregistreerde zorgverleners leidt tot de weg van bevel, naar de tuchtrechter of College van Medisch toezicht.
Het rapport wordt vandaag gepubliceerd op de website van het ministerie van VWS.