VVN toont noodzaak basiscursus voor scootmobielberijders aan

27/05/2010 12:42

Veilig Verkeer Nederland

Zojuist is het ScootmobielEvent op Het Plein in Den Haag succesvol afgesloten. Met deze manifestatie toont Veilig Verkeer Nederland (VVN) de noodzaak aan van een basisopleiding voor beginnende scootmobielbestuurders. "Ik ben helemaal overtuigd geraakt van het nut van de cursus", zegt Jan Schinkelshoek (CDA).

VVN-directeur Linda van der Eijck riep de aanwezige politici (Charlie Aptroot (VVD),

Lia Roefs (PvdA), Jan Schinkelshoek (CDA), Frank Visser (CU) en Paul Ulenbelt (SP)) op om hun vertegenwoordigers in de gemeentebesturen druk uit te laten oefenen zodat bij iedere nieuwe scootmobiel standaard een training wordt aangeboden. De lokale afdelingen van Veilig Verkeer Nederland zullen gemeentebesturen eveneens actief benaderen met de zelfde vraag.

Jaarlijks worden 35.000 nieuwe scootmobielen afgeleverd. Op dit moment krijgen lang niet alle nieuwe bestuurders van scootmobielen bij ontvangst een basiscursus aangeboden. VVN vindt dat dit wel zou moeten. Om veilig aan het verkeer deel te nemen moet de bestuurder de eigenschappen van zijn voertuig goed kennen. Hoe noodzakelijk dit is, bleek toen de politici en vertegenwoordigers van VVN zonder voorafgaande training plaats namen in een scootmobiel. De bochten, slalom en bijzondere verrichtingen gingen hen niet eenvoudig af. "Het was lastig, je moet er erg aan wennen. Zowel aan de bediening van de scootmobiel als de zithoogte. Je ziet alles heel anders", vertelt Paul Ulenbelt (SP) na afloop van de rit over het testparcours.

De Minister van Verkeer en Waterstaat heeft al aangekondigd dat het samenwerkingsverband Blijf Veilig Mobiel, waaraan VVN deelneemt, een standaard basiscursus gaat ontwikkelen. VVN zelf biedt al geruime tijd op een zogenaamde "opfriscursus" aan die scootmobielers na verloop van tijd op vrijwillige basis kunnen volgen.

Dat het anders kan bewijst Welzorg. Deze organisatie biedt nieuwe berijders al geruime tijd cursussen aan. Welzorg stelde eveneens de scootmobielen voor de manifestatie ter beschikking.

Over Veilig Verkeer Nederland

Kinderen, ouders, jongeren, ouderen, fietsers, automobilisten, bromfietsers: iedereen heeft het recht veilig de straat op te kunnen. Veilig Verkeer Nederland is de maatschappelijke organisatie die zich inzet voor dat recht, door zoveel mogelijk mensen te inspireren, te stimuleren en ze actief bij verkeersveiligheid te betrekken. VVN wordt daarbij gesteund door ruim 34.000 leden en donateurs.





http://www.veiligverkeernederland.nl