Gemeente Enkhuizen

Minderheidscollege voorgesteld in Enkhuizen

De formateur van VVD-D66, de heer C.H. Boland, zal aan de gemeenteraad van Enkhuizen voorstellen om op dinsdag 1 juni 2010 een minderheidscollege te benoemen bestaande uit VVD-D66, Nieuw Enkhuizen en CDA. Deze drie partijen beschikken in totaal over acht van de zeventien raadszetels. Nadat eerst de SP, de grootste partij in de raad, tien weken tevergeefs heeft geprobeerd om een coalitie te vormen, is VVD-D66 er in geslaagd om in vier weken met dit voorstel te komen. De wethouders kandidaten zijn de heren C.H. Boland, J. Franx en N.J.J. Kok, de huidige demissionaire wethouders. Het coalitieakkoord genaamd Zuinig met kansen is beleidsarm en een akkoord op hoofdlijnen. De gehele raad is aan zet om een verdere inkleuring daaraan te geven.

VVD-D66 zag zich voor een bijna onmogelijke opgave gesteld. De verhoudingen in de gemeenteraad waren in de vorige raadsperiode al niet optimaal en zijn door de lange periode van coalitievorming verder onder druk komen te staan. Niettemin zijn alle partijen uitgenodigd voor een gesprek (de verslagen hiervan zijn te vinden op www.enkhuizen.nl/ris) met als belangrijkste onderwerpen het verbeteren van de onderlinge verhoudingen en het terugbrengen van het politieke debat in de raad. Als instrument is gekozen voor een beleidsarm coalitieakkoord. Wisselende meerderheden binnen de raad hebben alle ruimte om met voorstellen tot verdere inkleuring van de raadsbesluiten te komen. Een dergelijk akkoord heeft ook grote voordelen in het licht van de komende bezuinigingen, waarbij er ingrijpende keuzes gemaakt moeten worden.

De SP en Lijst Quasten hebben gekozen voor een schriftelijke reactie op de uitnodiging. CU-SGP en GroenLinks hebben gekozen om geen deel uit te willen maken van een college, maar zullen een minderheidscollege vanuit een positieve grondhouding, zakelijk tegemoet treden. De PvdA wilde wel overwegen om aan een coalitie met VVD-D66 deel te nemen, maar de extreme voorwaarden die daaraan werden gesteld, maakten verdere gesprekken onmogelijk.

Met Nieuw Enkhuizen en CDA kon wel tot overeenstemming worden gekomen. De minderheidscoalitie ziet voordelen in het handhaven van de huidige wethouders, die als ingespeeld team met ervaring, van meerwaarde is voor het stadsbestuur. De portefeuilleverdeling is een bevoegdheid van het nieuwe college zelf. Naar verwachting zullen hierin enkele verschuivingen optreden. Zo zal de portefeuille verkeer vermoedelijk naar de heer Kok gaan.

Diverse actuele themas, zoals het parkeerbeleid en de ontwikkeling van de Vijzeltuin, zijn bewust niet opgenomen in het coalitieakkoord. Ten eerste is het akkoord voor vier jaar bedoeld, terwijl over deze themas al op korte termijn besluiten genomen moeten worden. Ten tweede zijn de standpunten in de gemeenteraad over deze onderwerpen al ingenomen en zijn, binnen de gekozen kaders van het coalitieakkoord, partijen vrij om hun standpunt hierover te verdedigen.

Het coalitieakkoord 'Zuinig met kansen' van VVDD-D66, Nieuw Enkhuizen en CDA kunt u inzien:Coalitieakkoord 'Zuinig met kansen' download