Rijksvoorlichtingsdienst

Afslanking rijksdienst op koers

De afgelopen twee jaar heeft de rijksdienst 6.608 functies geschrapt. De uitvoering van de doelstelling van het Programma Vernieuwing Rijksdienst om het aantal functies bij de rijksdienst met 12.800 te verminderen ligt daarmee iets voor op schema. Dat schrijft minister Hirsch Ballin (BZK) namens het kabinet in de zesde voortgangsrapportage van het Programma Vernieuwing Rijksdienst, die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd. In deze kwantitatieve rapportage wordt verslag gedaan van de afslanking tot eind 2009.

Van de circa 5000 vacatures die in 2006 zijn opengesteld en die aan de startformatie moesten worden toegevoegd, zijn er inmiddels ruim 3500 vervuld. Daarbij ging het om vacatures bij de AIVD, de Belastingdienst en de Dienst Justitiële Instellingen. Het zittende kabinet heeft in totaal 1210 nieuwe vacatures opengesteld ten gevolge van beleidsintensiveringen. Voor een belangrijk deel zijn dat functies die anders door externen zouden zijn bezet. Het betreft in 2009 functies bij onder meer het NFI, de UWV en de VWA, en in 2010 het Deltaprogramma, de SVB en het CBS.

Het kabinet gaat ervan uit dat de resterende taakstelling volgens de planning in de komende twee jaar zal worden gerealiseerd.