Gemeente Dalfsen

Gemeente positief over Kulturhusconcept De Schakel

27-05-2010

College wil onderzoek op welke wijze het plan, op financieel gebied, gerealiseerd kan worden.

Nieuwleusen - Stichting De Schakel heeft, samen met de kernpartners, een plan om te komen tot een Kulturhus in Nieuwleusen gepresenteerd aan de gemeente Dalfsen. Werd in eerste instantie nog gepraat over een renovatie van de twee sporthallen en een nevenruimte, `Schakel naar de toekomst' beschrijft de stappen om te komen tot een Kulturhusconcept in Nieuwleusen. Het college vindt het plan in de basis goed, maar wil onderzoeken op welke wijze het plan, op financieel gebied, gerealiseerd kan worden.

Eind 2008 heeft de gemeente Dalfsen aan Stichting De Schakel gevraagd om na te denken over het opzetten van een Kulturhus in Nieuwleusen in plaats van het verbouwen van de twee sporthallen met nevenruimten. De stichting heeft die handschoen opgepakt en met succes! Er liggen plannen om tot een intensieve samenwerking te komen tussen de openbare bibliotheek, de gemeente met het Servicepunt, de Stichting Maatschappelijke Opbouw Nieuwleusen, Kinderopvang Allio en ROC Landstede/Landstede Welzijn. Deze partijen hebben keihard aan dit resultaat gewerkt. Daar heeft het college veel waardering voor.

Het Kulturhusconcept kost meer geld dan het tot nu toe begrote bedrag voor de renovatie, dat in eerste instantie gepland was. Hoewel het college het plan van de stichting goed vindt, kleven er volgens wethouder Goldsteen, portefeuillehouder, een aantal financiële risico's aan, zowel voor de stichting als voor de gemeente: "de Stichting heeft een aantal creatieve manieren gevonden om het concept financieel haalbaar te maken. Wij vinden de financiële risico's echter te groot, waardoor een stevige financiële basis ontbreekt. Ik wil nu onderzoeken op welke wijze we het Kulturhusconcept in Nieuwleusen kunnen realiseren. Dat heeft meer tijd nodig. Samen met de gemeenteraad wil ik kijken of er middelen vrijgemaakt kunnen worden."

Het college wil bij de behandeling van de nota Reserves en Voorzieningen de mogelijkheid onderzoeken om een substantieel bedrag voor het Kulturhusconcept De Schakel beschikbaar te stellen. Daarbij acht het college het verstandig om ook De Trefkoele bij die uitwerking te betrekken. Het zou goed zijn als de accommodaties elkaar qua gebruik gaan aanvullen.

Later dit jaar wordt bekeken of en hoeveel geld er vrijgemaakt kan worden. Dan gaat de gemeenteraad namelijk besluiten nemen over de verdeling van de reserves van de gemeente. In juni wordt het collegebesluit in de raadscommissie besproken.

Desgevraagd laat de heer Goldsteen weten, dat het doel van het college is om de gemeentelijke dienstverlening in Nieuwleusen tenminste te behouden. Betere dienstverlening heeft zijn voorkeur. Als dat efficiënter en goedkoper kan, met name door nauw met de bibliotheek te gaan samenwerken, dan is het verplaatsen van het gemeentelijk Servicepunt een verstandige keuze. Dat betekent voor `t Olde gemientehuus waar het Servicepunt nu gevestigd is, een andere bestemming. "Het gebouw blijft de trouwfunctie behouden, daar mag geen misverstand over zijn", aldus Goldsteen.