Gemeente Dalfsen

Voorjaarsnota Dalfsen 2010

27-05-2010

Weinig ruimte voor nieuw beleid.

Dalfsen - De voorjaarsnota 2010 van de gemeente Dalfsen geeft een actueel beeld van de meerjarenbegroting 2010 - 2014. Ondanks een scherpe toetsing aan de drie O's (Onuitstelbaar -Onontkoombaar - Onvoorzien) laat de actualisatie van het bestaande beleid voor de komende jaren een nadeel zien van ruim EUR 700.000. Ruimte voor nieuw beleid is daardoor nagenoeg niet aanwezig. Bij Programma 7, Sociale voorzieningen en maatschappelijk werk, vallen met name de fors hogere uitgaven voor de WMO op, die met name bepalend zijn voor het negatieve saldo van deze voorjaarsnota.

Wensen en ambities
De voorstellen voor de wensen en ambities van het college aan de raad zijn onderverdeeld in:

* Normale budgetaanpassingen, voor zover deze voldoen aan de drie O's;
* Nieuwe uitgaven;

* Investeringen.

Nieuwe uitgaven
Alleen bij programma 7 zijn twee voorstellen opgenomen die niet voldoen aan de criteria. Dit betreft de extra gelden voor het (ambulant) jongerenwerk in Dalfsen. Beiden betreffen nieuw beleid. Echter gelet op de intenties uit het raadsdocument en het coalitieakkoord vindt het college beide voorstellen zo belangrijk dat ze voorstelt om dit structureel te honoreren.

Investeringen
In de Voorjaarsnota 2010 zijn de resultaten van het geactualiseerde investeringsplan opgenomen. Een belangrijke ontwikkeling voor Dalfsen is het programma `Investeren Met Gemeenten'. In het kader van dit programma hebben de provincie Overijssel en de gemeente Dalfsen in beginsel overeenstemming bereikt over een gezamenlijke investering van minstens 5,6 miljoen euro in een aantal projecten onder de noemer Symfonie aan de Vecht. Het aandeel van Dalfsen hierin bedraagt 2,8 miljoen. Dit is het bedrag dat de gemeente heeft ontvangen uit de verkoop van Essent. Daarnaast lopen reeds in gang gezette investeringen, zoals de grote projecten, gewoon door.

Saldo meerjarenbegroting en dekkingsplan
Inclusief de wensen en ambities, sluit de meerjarenbegroting met een tekort van EUR 740.000 in 2014.
Voor dit bedrag moet nog een oplossing gevonden worden.

Bezuinigingen
Zoals aangegeven in het dekkingsplan zal dit sombere meerjarenperspectief gedekt moeten worden door te bezuinigen. Deze bezuinigingen staan los van de bezuinigingen die in het kader van het coalitieakkoord zijn afgesproken en komen daar dus nog bovenop. Voor het meerjarenperspectief betekent dit dat in 2014 naar verwachting een bedrag van ruim EUR 3.500.000 bezuinigd moet worden. Al met al ligt er een forse opgave om te komen tot een sluitend meerjarenperspectief.

Het college zal bij de behandeling van de begroting 2011-2014 in november met uitgewerkte bezuinigingsvoorstellen komen. Ook zal dan de nieuwe nota reserves en voorzieningen gereed zijn. Het dekkingsplan om het lopende begrotingsjaar sluitend te krijgen zal bij de Najaarsnota 2010 worden betrokken.

Verdere procedure
Op maandag 14 juni zijn de algemene beschouwingen in de raad en op maandag 21 juni komt de Voorjaarsnota 2010 ter vaststelling in de gemeenteraad.