MBO raad

Nieuw voorstel MBO Raad 'Loopbaan en burgerschap in het mbo'

27-05-2010 - MBO Raad-voorzitter Jan van Zijl heeft namens de brancheorganisatie een nieuw voorstel 'Loopbaan en burgerschap in het mbo' aangeboden aan de staatssecretaris. De MBO Raad heeft diverse partijen geraadpleegd om te komen tot dit nieuwe advies, waardoor het op veel steun in het veld kan rekenen.
Consultatie betrokken partijen
In reactie op het advies dat de MBO Raad in juni 2009 uitbracht, vroeg Van Bijsterveldt in november 2009 om een aantal aanpassingen. Ze drong er ook op aan een aantal belanghebbende organisaties te consulteren. De MBO Raad heeft de uitnodiging van de staatssecretaris aangenomen en heeft Maria Wessels (beleidsadviseur MBO 2010) verzocht dit uit te voeren. Het opnieuw betrekken van de diverse partijen heeft een nieuw voorstel opgeleverd dat breed gedragen wordt.

Alle partijen, van het ministerie tot de inspectie, van verenigingen leraren in het bewegingsonderwijs en maatschappijleer, van loopbaanbegeleiders tot docenten zijn betrokken. Zij hebben via persoonlijke gesprekken en een centrale bijeenkomst hun invloed gehad op de vorm en inhoud van het nieuwe voorstel.

Goede voorbeelden
De drievoudige kwalificering moet te allen tijde herkenbaar en krachtig tot uitdrukking komen in de mbo-sector. Dit nieuwe document `Loopbaan en burgerschap in het mbo' biedt de kaders voor de uitvoering van deze wettelijke taak en leidt tot een nog betere uitvoering.

De vormgeving en met name de uitgewerkte goede voorbeelden van mbo-instellingen laten zien dat het onderwerp leeft binnen veel instellingen. Binnenkort verschijnen de voorbeelden die directe, praktische handvatten geven voor de instellingen op de website www.marktplaatsmbo.nl. Zo kunnen instellingen van elkaar leren.

Vaststelling
De MBO Raad dringt er bij de staatssecretaris op aan dit document vast te stellen zodat het per 1 augustus 2011 in kan gaan. Hoewel het advies op instemming lijkt te kunnen rekenen bij het ministerie van OCW deed de staatssecretaris nog geen uitspraak. Ze draagt het besluit over aan de nieuwe bewindspersoon.