Gemeente Waterland

27 mei 2010

Gemeente attendeert op brandveilige 'oranje' versieringen

Vrijdag 11 juni begint het WK-voetbal in Zuid-Afrika. Voor veel inwoners van de gemeente Waterland is dat een reden om hun straten, huizen, carports en garages uitbundig te versieren. In enkele gevallen kan dit tot (brand)gevaarlijke situaties leiden. De gemeente Waterland wil zijn inwoners hier op attenderen.

U blijft zelf altijd verantwoordelijk voor uw eigen (brand)veiligheid, daarom wil de brandweer de onderstaande tips meegeven om te zorgen dat er zo veilig mogelijk versierd wordt.


* Aankleding en versiering: Versiering aan plafonds in huizen, garages en carports (oftewel: versiering boven je hoofd) en versieringen aan wanden moet niet of moeilijk brandbaar zijn. De veelgebruikte oranje dekzijlen zijn over het algemeen makkelijk brandbaar. Wanneer dit plastic brand, ontstaan er snel veel giftige gassen en vallen er druppels brandend plastic naar beneden (op eventueel aanwezige mensen).
Er bestaan ook moeilijk brandbare dekzijlen. Het staat op de verpakking aangegeven als het om een moeilijk brandbaar dekzijl gaat. Wij raden u aan om, wanneer mogelijk, versieringen aan te brengen van onbrandbaar materiaal. Wanneer u versiering aanbrengt dat toch bestaat uit brandbaar materiaal dan kunt u dat beste eerst impregneren. Impregneren zorgt er voor dat versiering minder snel vlam vat en ook dat een eventuele brand zich minder snel verspreid. Impregneermiddelen bestaan uit zoutoplossingen. Dit betekent dat na een flinke regenbui de brandvertragende eigenschappen niet meer aanwezig zijn en dat u de versieringen opnieuw moet impregneren. Impregneermiddelen zijn verkrijgbaar bij bouwmarkten en tuincentra.
* Testen brandbaarheid versiering: Door een klein stukje versiering te testen op brandbaarheid krijgt u een goed beeld van wat er zou kunnen gebeuren als de volledige versiering in brand zou raken. Knip dus een klein stukje van de versiering en test deze - op een veilige plaats - op brandbaarheid. Let er hierbij op dat je geen brandwonden aan je handen oploopt. Veel versieringen branden erg gemakkelijk en veel sneller dan de meeste mensen beseffen.
* Vluchtwegen: Zorg voor een vluchtweg vanuit huis, garage en/of carport. Hang dus geen vlaggen, doeken en dergelijke in de volle breedte van de vluchtweg.

Daarnaast attenderen wij u graag nog even op de bereikbaarheid voor hulpdiensten:

Versiering die over de straten wordt gespannen, moeten op minimaal 4,20 meter hoogte opgehangen worden. Deze hoogte is noodzakelijk om er voor te zorgen dat ambulances en brandweerauto's geen vertraging ondervinden bij hun werkzaamheden door te laag opgehangen versieringen. Daarnaast hebben de wagens van de hulpdiensten een breedte van 3,50 meter. Let er bij de versieringen dus op dat u de doorgang voor de hulpdiensten niet belemmert.

---