Ministerie van Financiën

Miljoenenverhoging inbeslagname sigaretten in 2009

Nieuwsbericht | 27-05-2010 | FIOD-ECD, Douane

De FIOD en de Douane hebben in 2009 ruim 209 miljoen illegale sigaretten onderschept. Dit is een verhoging van vijf miljoen ten opzichte van 2008. Daarnaast is er 320 kilo rooktabak en 163 kilo waterpijptabak in beslag genomen.

Van het totaal aantal onderschepte sigaretten werd meer dan de helft gevonden in het binnenland. Het merendeel van de sigaretten was afkomstig uit China. "Als alle onderschepte sigaretten en tabak op de Nederlandse markt gebracht zouden zijn zou de Nederlandse schatkist ruim 36 miljoen euro zijn misgelopen"aldus minister van Financiën Jan Kees de Jager.

Naast fiscale fraude is er vaak sprake van inbreuk op het merkenrecht van de fabrikant. Bij ruim 105 miljoen sigaretten (51 procent) kon met zekerheid worden vastgesteld dat het om namaak ging. Van de ruim 47 miljoen in beslag genomen sigaretten met bestemming Nederland bleek zelfs 98 procent merkvervalst te zijn. Minister de Jager: "Het opsporen van namaaksigaretten blijft een belangrijke prioriteit voor FIOD en Douane. Door de controles aan te scherpen en de samenwerking met andere EU-lidstaten en sigarettenfabrikanten te verbeteren, willen we deze vorm van fraude steeds meer terug te dringen."

Cheap whites
Ruim 97 miljoen sigaretten zijn zogenaamde "cheap whites". Cheap whites zijn sigarettenmerken die in geen enkele lidstaat van de Europese Unie geregistreerd zijn en binnen de EU geen legale thuismarkt hebben. De verpakkingen van deze merken voldoen ook niet aan de Europese eisen. De tussenopslag en het verdere vervoer van deze sigaretten vindt plaats in en vanuit Nederland en België. Het overgrote deel van de cheap whites komen de FIOD en Douane tegen in de smokkel naar het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

Gezondheid
Uit onderzoek van het RIVM van de in beslag genomen sigaretten blijkt dat in merkvervalste sigaretten het cadmiumgehalte gemiddeld vijf keer hoger en het loodgehalte gemiddeld zes keer hoger is dan in echte sigaretten. In Nederland is een behoorlijke afname te zien van de consumptie van namaaksigaretten van 4 procent in 2005 naar 0,9 procent in 2008. Minister De Jager: "De kwaliteit van namaaksigaretten is over het algemeen slecht. Waarschijnlijk kiest de consument daarom steeds vaker voor echte sigaretten."

Onderschepte sigaretten

Meer informatie


* Resultaten sigarettenvangsten 2009
26-05-2010 | PDF bestand, 49 Kb