Nieuw-Vlaamse Alliantie




Incoherentie troef bij Israëlische toetreding tot OESO

klok 27 mei 2010

Vandaag wordt Israël, samen met Estland en Slovenië, officieel verwelkomd als nieuw lid van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). "Aan dat lidmaatschap zijn een aantal voorwaarden verbonden, maar die zijn veel te zwak, zeker voor een land dat internationaal de mensenrechten met voeten treedt. De Europese Unie en België hebben zich laten ringeloren", aldus Frieda Brepoels, Europees parlementslid voor de N-VA. Brepoels heeft de Europese Commissie en de Raad alvast om opheldering gevraagd naar de Europese houding ter zake.

De toetredingsvoorwaarden van de OESO verduidelijken nochtans duidelijk dat een kandidaat-land respect voor de mensenrechten moet tonen. Met Israël werd echter afgesproken dat economische statistieken op eigen verantwoordelijkheid aan de OESO zouden worden verschaft, dus inclusief gegevens uit de bezette gebieden. Tegelijk zou de status van de Westelijke Jordaanoever, de Golanhoogte en Oost-Jeruzalem onaangetast blijven conform internationaalrechtelijke aangenomen resoluties. Slechts voor bepaalde statistieken, waaronder geboorte- en armoedecijfers, zou Israel gesplitste gegevens aanleveren.

Voor de N-VA zijn zulke voorwaarden allesbehalve toereikend omdat dergelijke "oplossing" het probleem omzeilt. Keer op keer spreekt de EU zich uit tégen het bestaan van de Israëlische nederzettingen omdat dit ingaat tegen het internationaal recht. Maar Israël mag blijkbaar wel de illegale nederzettingen integreren in zijn verdragsrechtelijke relaties met de OESO, een organisatie waarvan 19 Europese lidstaten deel uitmaken.

Frieda Brepoels vindt het teleurstellend te moeten vaststellen dat België en de rest van de OESO-landen zich indekken door te stellen dat het gebruik van Israëlische economische gegevens niets verandert aan de status van de bezette gebieden, maar dat ze aan de andere kant, door het lidmaatschap van Israel te aanvaarden, geen afstand nemen van de ernstige schendingen van het internationaal recht door dat land. "De toetreding is een beloning voor de Israëlische regering. De EU en België hinken op twee benen en moeten zich in bochten wringen om Israël te vriend te houden en tegelijk als mensenrechtenverdedigers over te komen. In ieder geval verliest het Europees Midden-Oostenbeleid nog maar eens een belangrijke hefboom om Israël te dwingen het internationaal recht toe te passen en het vredesproces vooruit te helpen", meent nog Brepoels. Auteur(s): Frieda Brepoels, Europees Parlementslid Contactinfo:

Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels Tel: 02 284 78 62 Fax: 02 284 78 62