Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Ministerie van VROM

Wijkbezoek Amsterdam West: "Al die kleine activiteiten zijn heel positief"

27-05-2010

Amsterdam Nieuw West wordt veiliger door alles wat de bewoners op straat doen. Dat concludeert minister Van Middelkoop tijdens een wijkbezoek op 26 mei 2010. Hij bezocht de Amsterdamse aandachtswijk samen met minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Het stadsdeel Nieuw West ontstond op 1 mei 2010 door samenvoeging van de vroegere stadsdelen Osdorp, Slotervaart en Geuzenveld-Slotermeer. De jeugdwerkloosheid loopt op in deze wijk. Daarom zijn veel projecten er op gericht om jongeren aan werk te helpen.

Zeeman

De winkelketen Zeeman doet dat met het project inburgeren op de werkvloer. In een filiaal aan het Plein 40-45 geven de trotse directeur Karis en vier van zijn medewerkers hier een uitleg over. De winkelketen biedt medewerkers een extra taaltraining, aangepast aan de werksituatie, naast hun opleiding voor verkoper detailhandel. Aan het einde van het traject halen ze het MBO2 diploma. Daarmee wordt voldaan aan de inburgeringplicht. Medewerkster Mehtap vertelt dat ze is begonnen als verkoopster. Nu is ze filiaalhoudster. De directeur van het Regionale Opleidingscentrum zegt dat ze wel creatief zijn moeten zijn met de urennormen. Die sluiten niet altijd aan bij de werktijden van Zeeman.

Liedjes

In het stadsdeelkantoor aan het Plein 40-45 geeft Simon Verhallen van Instituut voor Taalonderzoek en Taalonderwijs Anderstaligen van de Universiteit van Amsterdam uitleg over het project het Ei van Columbus. Hierbij wordt taalonderwijs aan kinderen gecombineerd met de taalverwerving en inburgering van hun ouders. Met de Basiswoordenlijst, gedrukt op twee bovenmaatse placemats, leren kinderen en hun ouders 3000 nieuwe woorden. Ook krijgen de kinderen spelletjes en een cd met liedjes mee naar huis om met hun ouders te oefenen. De minister overhandigt het lespakket aan de directeuren van de brede school 't Koggeschip en de basisschool Goeman Borgesius. Daarna zingt hij samen met de kinderen één van de liedjes van de cd.

Rollenspel

Vlak voor het stadsdeelkantoor vindt een participatiemarkt plaats, georganiseerd door het participatiecentrum. Op de markt staan kraampjes van ruim twintig organisaties die mensen helpen om actief te worden. De minister spreekt onder andere met twee buurtvoorlichters. Zij komen bij de bewoners aan de deur en geven en verzamelen informatie. Daarmee verbeteren ze de leefbaarheid in de buurt. Ze leggen uit waar bewoners hun afval kwijt kunnen, geven les op basisscholen, enquêteren over verkeerssituaties of de inrichting van een staat en werven deelnemers voor inburgeringscursussen. De minister volgt ook een workshop over escalatie en de-escalatie. Door middel van een rollenspel kan hij een gewelddadige situatie sussen of juist uit de hand laten lopen.

Huiskamer

Tot slot maakt de minister een busreis door Nieuw West. In de bus krijgt hij een uitleg over de vernieuwing van de wijk, onder andere rond het Confuciusplein. De busreis en het wijkbezoek eindigen in de voormalige Renaultgarage aan de Notweg. In 2014 komen hier woningen, maar voorlopig is het een creatieve hotspot en een huiskamer voor de buurt. Bewoners kunnen langskomen op het woonspreekuur van de corporaties. "Als de corporaties niet aan stadsvernieuwing doen, kun je het schudden", vindt de minister. "Je kunt het niet op z'n beloop laten. Alles wat mensen hier op straat doen, al die kleine activiteiten zijn heel positief. Alleen al omdat je mensen inschakelt die zich vrijwillig inzetten. Uiteindelijk wordt de wijk daar veiliger door. Dat zie je ook in andere wijken."