Ministerie van Justitie

stage voor jongeren mogelijk

VOG onder voorwaarden maakt stage voor jongeren mogelijk

Nieuwsbericht | 27-05-2010

Minister Hirsch Ballin heeft vandaag samen met burgemeester Aboutaleb op het ROC Zadkine in Rotterdam de pilot Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) onder voorwaarden gestart. Hierdoor kunnen jongeren aan wie VOG nu wordt geweigerd, onder strikte voorwaarden alsnog de vereiste verklaring krijgen om tijdens hun opleiding de stage te doorlopen.

Dit is belangrijk, omdat een flink aantal jongeren onder de huidige regels geen VOG krijgt en daardoor niet met de (verplichte) stage kunnen starten. In de regio Rotterdam gaat het jaarlijks om 150 personen. Het gaat om jongeren die in aanraking zijn geweest met Justitie en om die reden geen VOG krijgen voor hun stageplaats. Wanneer de werkgever ondanks dit verleden de betreffende jongere toch een stageplaats wil bieden, zal het ministerie van Justitie een zogeheten `VOG onder voorwaarden' verstrekken, zodat hij aan zijn stage kan beginnen en zijn opleiding kan afronden.

Voorwaarde is dat de jongere niet opnieuw de fout ingaat. Zodra hij weer met Justitie in aanraking komt, stuurt de opleiding de verstrekte VOG terug naar het ministerie van Justitie. Gevolg is dat de jongere daardoor zijn stage moet beëindigen en zijn opleiding (tijdelijk) niet kan voortzetten.

De pilot is alleen toegankelijk voor leerlingen van het ROC Zadkine en het ROC Albeda College in Rotterdam, die beide aan de pilot deelnemen. Het Openbaar Ministerie ziet erop toe of deelnemende leerlingen opnieuw met justitie in aanraking komen. De werkgevers zijn daar nauw bij betrokken.

Het ministerie van Justitie heeft de pilot mogelijk gemaakt omdat het juist van belang is dat jongeren hun opleiding voltooien en met een diploma de arbeidsmarkt betreden. De pilot maakt het mogelijk dat in deze situatie onder strikte voorwaarden een als nog VOG kan worden verstrekt, zodat de opleiding kan worden voltooid.