Gemeente Lopik

Agenda raad: Wijziging dekking kosten herontwikkeling centrum Lopik

Het college stelt de raad voor in te stemmen met het onttrekken van een bedrag van EUR 1.525.000,- uit de algemene reserve en dit terug te storten, nadat de verkoop van het MOB complex Jaarsveld is afgerond. Hierdoor kan de planvoorbereiding voor het herontwikkelen van het centrum van Lopik zonder vertraging doorgaan.

De raad heeft op 16 februari 2010 besloten in te stemmen met het beschikbaar stellen van een krediet van EUR 2.425.000,- . Daarbij heeft de raad besloten als dekking de provinciale subsidie van EUR 900.000,- en de opbrengsten van de toekomstige verkoop van het MOB complex Jaarsveld aan te wenden. Als voorbehoud heeft de raad gesteld dat definitieve overeenstemming wordt bereikt over de verkoop van het MOB complex Jaarsveld.

Met Pouw Exploitatie Maatschappij B.V. is overeenstemming bereikt over de (rand)voorwaarden voor de verplaatsing van de discotheek uit het centrum en de vestiging van een busonderneming. Het sluiten van een definitieve koopovereenkomst is op dit moment te prematuur. Zaken als de planologische regeling, milieuhygiënische randvoorwaarden en het inrichtingsplan vragen om nadere uitwerking en besluitvorming. Er kan wel een intentieovereenkomst worden gesloten. Dit betekent dat de dekking van het krediet voor het herontwikkelen van het centrum van Lopik niet eerder verzekerd is dan na het sluiten van een definitieve overeenkomst.

Op 16 februari 2010 heeft de raad ook ingestemd met het stedenbouwkundig plan voor de herontwikkeling van het centrum van Lopik. Hierdoor is de verwachting gewekt te starten met de planvoorbereiding en nog in 2010 over te gaan tot sloop van de oude gemeentewerf en brandweergarage plus sanering van de bodem. Dit met het doel in 2011 te kunnen starten met de nieuwbouw van winkelruimte en woningen. Om dit proces niet te vertragen, is een andere dekking van de kosten noodzakelijk.

Het college stelt de raad voor een bedrag van EUR 1.525.000,- te onttrekken uit de algemene reserve en deze te voeden met hetzelfde bedrag nadat de verkoop van het MOB complex Jaarsveld is afgerond.