Gemeente Delft

Makkelijker parkeren voor bewoners rond Spoorzonegebied

Het college van Delft wil het voor bewoners rondom het Spoorzonegebied makkelijker maken om op acceptabele loopafstand van hun woning een beschikbare parkeerplaats te vinden. Dat kan door een nieuw parkeervergunninggebied Spoorzone in te stellen en dit vrij te geven voor vergunninghouders uit parkeergebied B (binnenstad) en C (westschil). In combinatie met een aantal andere maatregelen wil het college zorgen voor meer duidelijkheid voor bewoners en bezoekers.

Door de werkzaamheden in het Spoorzonegebied is het moeilijker om hier een parkeerplaats te vinden en verschuift het aanbod van parkeerplaatsen geregeld. Dit komt doordat op de ene plek parkeerplaatsen verdwijnen en op een andere plek vervangende plekken worden aangelegd. Het kan dan voorkomen dat de bewoners deze vervangende parkeerplekken niet kunnen gebruiken omdat deze juist in een ander vergunninggebied liggen. In het nieuwe parkeervergunninggebied Spoorzone mogen zowel binnenstadsbewoners als bewoners van de westschil parkeren. Hierdoor denkt het college de parkeervraag en het aanbod aan parkeerplaatsen beter op elkaar te kunnen afstemmen en is er geen verwarring waar bewoners mogen parkeren.

In parkeervergunninggebied Spoorzone mogen behalve bewoners, ook betalende bezoekers gebruik maken van de aanwezige parkeerplaatsen. Hierdoor ontstaat meer eenduidigheid: iedereen mag in het gebied parkeren, bewoners en bezoekers. Die eenduidigheid bevordert het college ook door in parkeervergunninggebied Spoorzone voor parkeren op straat dezelfde bloktijden en parkeertarieven voor te stellen als in de binnenstad. Dit betekent een tarief van ¤ 2,50 per uur op maandag t/m zaterdag van 10:00 tot 22:00 uur en op zondag van 14:00 tot 20:00 uur.

Voor parkeerterreinen in het parkeervergunninggebied Spoorzone stelt het college een aantrekkelijke regeling voor. Op werkdagen tot 16:00 uur en op zondag is parkeren hier gratis. Op zaterdagen wordt op deze parkeerterreinen een actietarief van kracht van maximaal ¤ 3,-- per dag. Het gaat daarbij om het besstaande parkeerterrein aan de verlengde Nijverheidsstraat en een mogelijk nieuw parkeerterrein bij Bacinol.

Met het binnenstadstarief voor straatparkeren en de aantrekkelijke regeling voor parkeerterreinen wil het college bevorderen dat bezoekers zoveel mogelijk gebruik maken van parkeerterreinen of parkeergarages. Zo blijven de parkeerplaatsen op straat zoveel mogelijk beschikbaar voor bewoners.

Om dit alles mogelijk te maken stelt het college de gemeenteraad voor om de parkeer(belasting)verordening te wijzigen en de nieuwe situatie per 1 november in te voeren.

Noot voor de redactie (