Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Nieuws uit de vergadering Provinciale Staten 21 mei 2010 Bij de opening van de vergadering van Provinciale Staten werd een moment van stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan de Limburgse slachtoffers van de vliegramp in het Libische Tripoli op 12 mei jl. Thijs Coppus, SP, stelde mondelinge vragen over definitieve vestiging Poolse werknemers in Horst aan de Maas. Paul Wessels, D66, stelde vragen over de uitval van stroomvoorziening in Limburg. Provinciale Staten formuleerde wensen en bedenkingen rondom het oprichten van een Stichting Maastricht Culturele Hoofdstad Europa 2018. Het Meerjarenuitvoeringsprogramma Westelijke Mijnstreek werd vastgesteld.

Mondelinge vragen over definitieve vestiging Poolse werknemers in Horst en stroomuitval in Limburg
Thijs Coppus (SP) verwees naar onderzoek waaruit blijkt dat 30% van de Poolse arbeiders die in Horst aan de Maas werken van plan is om zich definitief te vestigen en stelde hierover vragen met name hoe de Provincie hiermee omgaat. In zijn beantwoording zegde verantwoordelijk gedeputeerde Driessen toe dat hij de problematiek inbrengt in het platform van woningbouwcorporaties. Verder zal het College van Gedeputeerde Staten structurele oplossingsrichtingen aangeven met betrekking tot huisvestingsmogelijkheden in provinciale (planologische) beleidsnotas en in de beleidsvisie arbeidsmigranten. Naar aanleiding van de vragen van Paul Wessels (D66) over de recente grote stroomuitval gaf gouverneur Frissen aan dat het Nederlandse netwerk, en daarmee ook het Enexis-netwerk in Limburg, tot de beste van de wereld behoord. Storingen worden vaak veroorzaakt door graafwerkzaamheden. Op verzoek van Statenlid Wessels zal Provinciale Staten nog door de gouverneur geïnformeerd worden over de vraag in hoeverre stroomstoringen consequenties kunnen hebben voor de bereikbaarheid van hulpdiensten.

Oprichten Stichting Maastricht Culturele Hoofdstad Europa 2018 Provinciale Staten formuleerde een aantal bedenkingen en wensen met betrekking het oprichten van een Stichting Maastricht Culturele Hoofdstad Europa 2018. Een aantal bedenkingen betreffen de aard en samenstelling van de Raad van Toezicht van de Stichting en de wens om de stichting zoveel mogelijk te laten werken volgens de Gouvernance Code.

Meerjarenuitvoeringsprogramma Westelijke Mijnstreek Zonder stemming werd het meerjarenuitvoeringsprogramma Westelijke Mijnstreek door het Limburgs Parlement vastgesteld. Met dit programma zijn de kaders vastgelegd voor samenwerking tussen Provincie en de regio Westelijke Mijnstreek voor de agenda/termijnkoers voor deze regio. Het amendement van Kees Schröer (GroenLinks) haalde het niet. Groenlinks was van mening dat dit programma slechts ter kennisneming moest worden aangenomen, omdat het programma nog te veel open einden had.
Bij de behandeling van het voorstel werd door het College van Gedeputeerde Staten toegezegd dat er een notitie komt over het vervoer van gevaarlijke stoffen. Ook zal het College Provinciale Staten nog nader informeren over de onderwerpen zuid-ontsluiting Chemelot, De Dobbelsteen en de (hoogte van) salariëring van de coördinator.

Motie reductie CO²-reductie van 20% naar 30%
De door de Partij voor de Dieren, SP, GroenLinks, D66 en SPD ingediende motie met als doel de provinciale ambities inzake CO²-reductie naar boven bij te stellen van 20% naar 30% in 2020 ten opzichte van 1990 werd verworpen (tegen: CDA, PvdA en VVD; voor: SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren, D66 en SP.

Verder werden door Provinciale Staten een aantal technische aanpassingen in verordeningen vastgesteld. Ook de reguliere onteigening tweede fase Greenportlane werd vastgesteld en een wijziging van de provinciale legesverordening in verband met de invoering van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) per 1 juli a.s.

27-5-2010 14:17