Politieke partijen hebben te weinig oog voor vrijwilligers

27/05/2010 14:40

MOVISIE

Van de onbetaalde activiteiten van de vijf miljoen Nederlandse vrijwilligers profiteert de hele samenleving. Jaarlijks wordt voor 1 miljard uur aan taken door vrijwilligers uitgevoerd! Vrijwilligers(organisaties) verdienen daarom ondersteuning, erkenning en waardering. In de verkiezingsprogramma's voor de Tweede Kamerverkiezingen 2010 zie je daar helaas weinig van terug concludeert de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV), de landelijke brancheorganisatie voor het vrijwilligerswerk.

Van de grote partijen besteedt het CDA het meeste aandacht aan vrijwilligerswerk. Zo wordt vrijwilligerswerk expliciet genoemd in verband met meerdere thema's: cultuur, sport, jongeren. Het CDA is de enige die heel duidelijk een maatschappelijke verantwoordelijkheid bij verenigingen neerlegt. De PvdA heeft ook aandacht voor vrijwillige inzet en ziet vrijwilligerswerk als een vorm van bijdragen aan burgerschap en wat je doet als je niet (meer) kunt werken.

Bedreigingen voor vrijwillige inzet

De andere twee politieke partijen die nu hoog in de peilingen staan beloven niet veel goeds voor de vrijwillige inzet in Nederland. De VVD noemt met geen woord het vrijwilligerswerk in haar partijprogramma. En de PVV wil zelfs een groot aantal subsidies afschaffen met alle negatieve gevolgen voor vrijwilligersorganisaties van dien. Vereniging NOV maakt zich zorgen over de effecten op het vrijwilligersbeleid wanneer deze partijen gaan regeren.

Kleine partijen wel positief

De kleine partijen besteden vaak wel in positieve zin aandacht aan vrijwilligers. De SGP en de ChristenUnie hebben zelfs aparte paragrafen gewijd aan het onderwerp en zij komen met een flink aantal concrete voornemens. GroenLinks heeft als principe: De overheid moet ruimte bieden aan burgers, waar nodig helpen, maar mensen niet hun eigen initiatief ontnemen en zich zo min mogelijk met de persoonlijke levenssfeer bemoeien.

Overheidsbeleid hard nodig

Begin maart heeft NOV een lobbydocument naar de landelijke politieke partijen gestuurd met daarin een zestal punten die een verkiezingsprogramma zouden moeten omvatten. Het is teleurstellend om te zien hoe weinig hiervan is teruggekomen in de verkiezingsprogramma's. Vrijwilligers bieden oplos-singen in vraagstukken als vergrijzing en zorgbehoefte, bezuinigingen en arbeidsmarktbeleid. De Tweede Kamer zou daarom vrijwilligers moeten koesteren. Ook met het europees jaar voor de vrijwilligers in 2011 voor de deur, had NOV meer aandacht en waardering voor vrijwilligers verwacht.





http://www.nov.nl