Gemeente Almere

Veiligheidsplan en veiligheidsmonitor op bijeenkomsten

27-05-2010

Brandweer wagens en politie auto's De gemeente organiseert eind mei en begin juni vijf bijeenkomsten over veiligheid voor de stadsdelen. Burgemeester Jorritsma informeert inwoners en ondernemers op deze bijeenkomsten over het nieuwe veiligheidsplan voor Almere en de uitkomsten van de veiligheidsmonitor. Verder is er tijdens de bijeenkomsten volop ruimte om te praten met inwoners en ondernemers over wat zij vinden van de maatregelen in het plan. Maar ook over de mogelijkheden die zij zelf hebben om de veiligheid te verbeteren.

Veiligheidsplan

De afgelopen maanden heeft de gemeente gewerkt aan het nieuwe Veiligheidsplan 2010-2013 voor onze stad. Het moment is nu aangebroken om onze plannen met inwoners en ondernemers te delen, voordat we het definitief maken. Het veiligheidsplan is gebaseerd op de analyse van de criminaliteitscijfers van de politie, de Veiligheidsmonitor en de belangrijkste aanbevelingen uit het rapport Fijnaut (Criminaliteit en Veiligheid in Almere 1984-2030).

Uitkomsten Veiligheidsmonitor

Op de veiligheidsbijeenkomsten bespreken we de uitkomsten van de Veiligheidsmonitor voor de stadsdelen. De belangrijkste uitkomsten voor de hele stad zijn dat Almeerders zich minder veilig voelen dan drie jaar geleden. Verder is het rapportcijfer voor veiligheid in de buurt gelijk aan de andere 100.000+ steden; een 6,6. Als laatste zijn Almeerders nauwelijks vaker slachtoffer van misdrijven dan inwoners van andere grote steden.

Veiligheidsgevoel

Interessant is dat Almeerders zich de afgelopen jaren minder veilig zijn gaan voelen terwijl de veiligheid juist verbeterd is. Het afgelopen jaren daalde het aantal misdrijven bijvoorbeeld met 13% en toch voelt men zich onveiliger. Almere is hierin niet uniek, ook op landelijk niveau en in andere steden zien we een zelfde ontwikkeling. De vraag is wat hieraan gedaan kan worden. Ook hierover willen we praten met de deelnemers van de veiligheidsbijeenkomsten.

Overzicht bijeenkomsten

Zaterdag 29 mei Stadsdeel Haven
Van 10:00 tot 12:30 uur Avanti, Kerkgracht 4
Mail voor aanmelden: veilig.haven@almere.nl

Maandag 31 mei Stad Centrum
Van 20:00 tot 22:00 uur Nieuwe Bibliotheek, Stadhuisplein Mail voor aanmelden: veilig.stad@almere.nl

Dinsdag 8 juni Stadsdeel Buiten
Van 19:30 tot 22:00 uur Buitenhoutcollege, Ambonstraat 2 Mail voor aanmelden: veilig.buiten@almere.nl

Dinsdag 15 juni Stad Oost
Van 19:30 tot 22:00 uur Helen Parkhurst school, Bongerdstraat 1 Mail voor aanmelden: veilig.oost@almere.nl

Vrijdag 18 juni Stad West
Van 19:30 tot 21:30 uur De Glasbak, Lierstraat 21 Mail voor aanmelden: veilig.west@almere.nl

NB: De afdeling Onderzoek & Statistiek is druk bezig met het verwerken van de gegevens op stad- en stadsdeelniveau voor de veiligheidsbijeenkomsten. Eind juni verwachten we dat de gegevens op stad- en stadsdeelniveau beschikbaar zijn.