Wageningen Universiteit en Researchcentrum

27 mei 2010
Nummer: R

Wageningse nematologen hebben de genetische basis van het verouderingsproces ontrafeld bij de nematode Caenorhabditis elegans. Hierdoor komt het humane onderzoek naar veroudering in een stroomversnelling, verwacht Wagenings onderzoeker Jan Kammenga.

De nematode C. elegans, een één millimeter lange worm, is een belangrijk modelbeestje voor genetisch onderzoek. Veel genen van deze worm â zijn genoom bestaat uit twaalfduizend a dertienduizend genen - komen ook bij de mens voor en vervullen vergelijkbare functies.

De Wageningse nematologen namen een tiental verschillende stammen van C. elegans en bepaalden de genexpressie van zowel jonge als oude beestjes. Ze ontdekten dat de regulatie van genexpressie bij de oude wormen met vijftig procent was afgenomen bij bijna tien procent van de genen. Deze genen vervullen een functie bij de opbouw en herstel van het lichaam. Ook vonden ze een setje genen waarbij de genregulatie juist toenam. Deze genen zijn betrokken bij de verlenging van de levensduur van de nematode.

Desintegratie
âEr was al veel bekend over de functie van individuele genen van C. elegans bij veroudering of degeneratieâ, zegt Kammenga. âWij laten nu als eerste het netwerk van genen zien dat bij veroudering is betrokken. Dat genetische netwerk desintegreert. We hebben nieuwe regulatiefactoren gevonden die een rol spelen in de algehele degeneratie van de levensduur.â Samen met promovendus Ana Viñuela-Rodriguez, postdoc Basten Snoek en analist Joost Riksen publiceerde Kammenga zijn bevindingen in de online editie van Genome Research.

Biomedische onderzoekers kunnen de uitkomsten gebruiken om meer gericht te kijken naar de variatie in genexpressie bij de oudere mens. âWe weten nu de gensequenties die de veroudering regulerenâ, verklaart Kammenga. âDie kun je nu gericht zoeken in het genoom van de mens.â Dit zou kunnen leiden naar nieuwe receptoren voor preventie en medicatie ter behandeling van ouderdomsziekten. | Albert Sikkema

Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het blad voor Wageningen UR (University & Research centre). Meer informatie bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail: pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail: resource@wur.nl. Zie ook www.resource.wur.nl.