25% Nederlanders bouwt geen aanvullend pensioen op

27/05/2010 14:51

Nationale-Nederlanden N.V.

Gemiddeld pensioengetal in Nederland is EURO 268.000

Werkende Nederlanders hebben gemiddeld EURO 268.000 nodig om op de gewenste leeftijd met pensioen te kunnen gaan, met het inkomen dat ze nodig denken te hebben. Dat blijkt uit een online steekproef van onderzoeksbureau Panelwizard onder werkende Nederlanders van 30 tot 55 jaar. Het gemiddelde pensioengetal is een indicatie van het bedrag dat je nààst je AOW nodig hebt en dat je kunt opbouwen door een pensioenregeling van de werkgever en eventuele persoonlijke aanvulling.

Voor de meeste mensen geldt dat zij ongeveer 70% van hun laatstverdiende loon moeten ontvangen om rond te kunnen komen tijdens hun pensioen. Iedereen ontvangt vanaf zijn 65e een AOW-uitkering, meestal aangevuld met het pensioen dat via werkgevers is opgebouwd. Wanneer het totale pensioenbedrag minder dan 70% van het laatstverdiende loon is, kan een pensioengat ontstaan. Dan is het noodzakelijk om maatregelen te treffen voor een aanvullend pensioen, om financiële verrassingen te voorkomen. Dat geldt ook wanneer iemand eerder dan op 65-jarige leeftijd wil stoppen met werken, of bijvoorbeeld vanaf zijn 63e een dag minder wil gaan werken. 28,7% van de werkende Nederlanders uit het onderzoek denkt op zijn 67ste of nog later te stoppen met werken. De ondervraagden willen gemiddeld een netto maandinkomen van EURO2400,- voor de oude dag.

AOW-uitkering

Tweederde van de respondenten heeft geen idee wat momenteel de hoogte is van de AOW-uitkering. Wie het wel denkt te weten zit er gemiddeld nog flink naast: Het huidige AOW bedrag is EURO 1052,- voor alleenstaanden en EURO 732,- euro (per persoon) voor gehuwden (bruto bedragen); maar de schattingen variëren van EURO 500,- tot EURO 2100,-. Hoe ouder iemand is, hoe concreter de pensioenleeftijd wordt, en hoe meer hij of zij meestal weet. Van de jongere respondenten (30-39) jaar weet driekwart niet wat de hoogte is van de huidige AOW bedragen.

Hoger opgeleiden meer kans op pensioengat

Uit het onderzoek blijkt dat 40% van de ondervraagden denkt een pensioengat te hebben, en 40% denkt van niet. 20% heeft geen idee. De jongere respondenten zijn duidelijk minder goed op de hoogte dan de oudere deelnemers: In de leeftijdscategorie 30-39 jaar heeft 1 op de 3 geen idee van het eventueel hebben van een pensioengat, onder de 50-55 jarigen is dit nog maar 1 op de 7. Op het gebied van opleiding geldt: hoe hoger opgeleid, hoe groter de kans op een pensioengat, maar ook hoe kleiner de kans is dat je dat niet weet. Het merendeel van de ondervraagde personen is bezig met het opbouwen van aanvullend pensioen via werkgever of door zelf een pensioenregeling te treffen. Opmerkelijk is wel dat 25% van de ondervraagden aangeeft geen aanvullend pensioen op te bouwen.

Pensioen: uitgeven of sparen?

Na pensionering is er over het algemeen meer vrije tijd voor uitstapjes, hobby's en reizen. De kosten die deze met zich meebrengen worden vaak gecompenseerd doordat andere vaste lasten dalen of wegvallen, zoals de financiële zorg voor de kinderen of de maandelijkse hypotheeklasten. Meer dan de helft van de mensen denkt dan ook dat zij tijdens hun pensioen minder zullen uitgeven; slechts een kleine groep verwacht meer te gaan uitgeven. Wat opvalt is dat één op de vijf ondervraagden minimaal 100% van zijn laatstverdiende loon denkt nodig te hebben om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen na de pensionering.

Over Mijn Getal

Mijn Getal is een rekentool op www.nn.nl waarmee consumenten kunnen uitrekenen welk bedrag ze nodig hebben om op een bepaalde leeftijd met pensioen te gaan. Aan de hand van 6 vragen berekent het programma een indicatie van het kapitaal dat moet worden opgebouwd om maandelijks het ingevulde netto bedrag te kunnen ontvangen. De uitkomst van deze som is 'Mijn Getal'. Om de persoonlijke situatie exact te kunnen bepalen en passende maatregelen te nemen, wordt na de berekening doorverwezen naar een verzekeringsadviseur.

Over Nationale-Nederlanden

Nationale-Nederlanden is met ruim 5 miljoen particuliere en zakelijke klanten één van de grootste en meest toonaangevende verzekeraars van Nederland. Met deskundige medewerkers, goede producten en een uitstekende verhouding tussen prijs en kwaliteit is Nationale-Nederlanden al 165 jaar actief in verzekeren. Wat er ook gebeurt, Nationale-Nederlanden zet zich dagelijks in om de beste oplossingen te bieden voor haar klanten.