FNV


27-5-2010

Jongerius bij OESO: voorzichtig met bezuinigen

Het vertrouwen van mensen in het bedrijfsleven en regeringen heeft veel meer geleden dan wordt aangenomen. Mijn leden begrijpen echt niet dat zij loon moeten inleveren of dat er bezuinigd moet worden op de sociale zekerheid om de financiële crisis die niet door hen is veroorzaakt, op te lossen.

Die waarschuwing gaf FNV-voorzitter Agnes Jongerius op een bijeenkomst van de OESO in Parijs. Jongerius vindt het nu nog niet aan de orde om tientallen miljarden euro's te bezuinigen, zoals de EU-landen nu de een na de ander aankondigen.

Dubbele dip `Het is een drama als de EU-landen allemaal tegelijk gaan bezuinigen', zei Jongerius . `Er zijn toch veel economen die waarschuwen voor een dubbele dip in de economie.'

Na het voorzichtige herstel van de laatste maanden zou er dan een nieuwe dip volgen. Nederland besloot vorig jaar 35 miljard euro aan bezuinigingen voor te bereiden.

Uit de rails `Ik maak me ernstig zorgen dat we niet de juiste discussie voeren', zei Jongerius. `Eigenlijk moeten we eerst bespreken hoe we kunnen voorkomen dat de economie opnieuw uit de rails vliegt. Het moet niet opnieuw kunnen gebeuren dat drie weken na de val van Lehmann Brothers in de VS de klanten orders afbestellen bij DSM en Corus.'