Groen!

Groen! lanceert BP-plan (Beyond Petroleumplan): van olie naar hernieuwbare energie

door Tinne Van der Straeten (federaal parlementslid), Hermes Sanctorum (Vlaams parlementslid) op 27 mei 2010 in "Klimaat en energie", "Milieu en natuur"

Er is leven na de olie. Groen! heeft een actieplan uitgewerkt met 6 concrete beleidsmaatregelen die de Belgische energiebevoorrading verzekeren en tegelijk ons olieverbruik stelselmatig afbouwen ten voordele van hernieuwbare energie. Door een lange termijnplanning op te stellen, de transitie naar een groene industrie, een groene fiscaliteit, investeringen in hernieuwbare energie en energie-efficiëntie en een coherent subsidiebeleid, kunnen we het olietijdperk achter ons laten. De vergeten 12 miljoen uit het stookoliefonds gebruiken we om de transitie naar een olie-arme maatschappij op gang te trekken.

Vlaanderen is een olieslokop. Van alle Europeanen zijn Vlamingen de grootste energieverbruikers. Gemiddeld verbruikten we in 2008 het energie-equivalent van 7 ton olie per inwoner. Voor Nederland is dat 5 ton, voor Duitsland 4 ton. Onze olieafhankelijkheid maakt onze economie bijzonder kwetsbaar voor prijsstijgingen van het zwarte goud. Het aanbod aan olie kan op korte en zelfs middellange termijn amper opgevoerd worden zonder exuberante risico's te nemen. Onze nood aan olie zorgt voor klimaatopwarming en de risicovolle ontginning zet bovendien onze ecosystemen onder druk. De explosie van het boorplatform in de Mexicaanse Golf toont dat nog maar eens aan. Sinds 37 dagen stromen dagelijks honderdduizenden liter olie de oceaan in met catastrofale gevolgen voor het ecosysteem, de vissers en de bewoners uit de regio.

"Afkicken van onze olieverslaving is voor Groen! de meest verstandige oplossing," zegt Groen! kamerlid en lijsttrekker BHV Tinne Van der Straeten. "We kunnen alleen duurzame welvaart creëren en de klimaatverandering afremmen als we economische groei en olie van elkaar loskoppelen. Verder doen alsof er niets aan de hand is, zet zowel ons welzijn als het milieu op het spel. Als we nu niet ingrijpen, is onze industrie binnen 20 jaar even verouderd als de Waalse industrie destijds."

Dit is voor Groen! geen optie. Daarom hebben we een BP-plan opgesteld dat stoelt op 6 pijlers:


1. We maken een lange termijnplanning op om los te komen van olie Net als in Nederland en Zweden leggen we het parcours om tot een olieloze economie te komen vast in een globaal plan.


2. We stimuleren de transitie naar een groene industrie In de chemie, de landbouw, de voedselproductie,... liggen de kansen om te vergroenen voor het grijpen. Biochemie, afval inzetten als grondstof, 0 kilometer voedsel,... zijn haalbare alternatieven.


3. We gaan voluit voor hernieuwbare energie We trekken het aandeel van hernieuwbare energie op tot 13% op heel korte termijn en tot 90% in 2050. De transitie kan veel sneller als we massaal investeren in windmolens op zee, een slim energienet,.. De middelen daarvoor halen we onder meer uit de nucleaire woekerwinsten.


4. We vergroenen ons transport
We gaan naar een heel ander wagenpark, met elektrische en aardgaswagens met lagere vermogens, zonder fossiele of biobrandstoffen. We stellen als doel om het aandeel verplaatsingen te voet of met de fiets en met het openbaar vervoer op te trekken tot 70% van alle verplaatsingen.


5. We worden koploper op vlak van energie-efficiëntie Als we volop gaan voor energie-efficiëntie van onze gebouwen, levert dit tegen 2030 een besparing van 5,2 miljard per jaar op, volgens een studie ism het VBO, en tienduizenden jobs. Investeringen hierin zijn sowieso slim, omdat het terugverdieneffect onmiskenbaar is.


6. We stappen over op een groene fiscaliteit en voeren een duurzaam subsidiebeleid
We belasten vervuiling, waardoor producten en diensten die olie verbruiken duurder worden en zichzelf uit de markt prijzen. Een slimme kilometerheffing, een kerosinetaks en het stopzetten van allerlei milieu-onvriendelijke subsidies zijn maatregelen die hefbomen creëren.

Tinne Van der Straeten en Groen! Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum overhandigen dit plan aan de Belgische Petroleumfederatie. Het voorstel om de 12 miljoen van de stookoliekorting die nu ongebruikt zijn, in te zetten om de transitie naar een olie-onafhankelijke economie in gang te zetten, kan alvast tiijdens de volgende legislatuur worden uitgevoerd.

Klik hier om het volledige Beyond Petroleum-plan na te lezen in pdf-formaat (135kb).

Alleen nog positieve vlekken
Klik op de afbeelding om de grote versie te downloaden (2,79MB)

Contact: Tinne Van der Straeten -