Stichting FOM 27 mei 2010

NWO investeert in nationale onderzoeksinfrastructuur

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft elf projecten gehonoreerd in het programma Investeringen NWO-groot. Twee daarvan hebben een natuurkundige component: de installatie van een reactor waarin halfgeleidende nanodraden zeer precies kunnen worden geproduceerd en de aanschaf van een krachtige nieuwe elektronenmicroscoop voor het Netherlands Centre for Electron Nanoscopy (NeCEN).
Nanodraad groeireactor
Het nieuwste type MOVPE (metal-organic vapor phase epitaxy) reactor wordt geïnstalleerd in de cleanroom van de TU Eindhoven om halfgeleidende nanodraden te laten groeien. Met deze reactor kunnen onderzoekers het groeiproces met zeer hoge precisie volgen en controleren. Hierdoor kunnen nieuwe materiaalcombinaties in een nanodraad worden gemaakt met atomair scherpe overgangen. Nanodraden geven aanleiding tot heel nieuwe mogelijkheden in toepassingen zoals LEDs, zonnecellen, (bio)chemische sensoren, transistoren, maar ook voor lichtbronnen die een enkel foton uitzenden, interessant voor informatietechnologie. De NWO-bijdrage is hier 1.590.000 euro.

Inzoomen op de moleculen van het leven
Hoe zien de bouwstenen van het leven eruit en hoe werken ze? Ze zijn te klein om met een lichtmicroscoop te zien, maar met een elektronenmicroscoop lukt dat tegenwoordig wel. Tien universiteiten en onderzoeksinstellingen, waaronder het FOM-instituut AMOLF, gaan hun onderzoek op dit terrein coördineren binnen het Netherlands Centre for Electron Nanoscopy (NeCEN). Dit is een gezamenlijk centrum waar veel verschillende onderzoekers de krachtigste elektronenmicroscopen ter wereld zullen gebruiken en dat een plaats krijgt in het Leidse Cel Observatorium. NWO zal aan de eerste microscoop van NeCEN meebetalen met een bijdrage van 6.144.000 euro.

NWO financiert met het programma Investeringen NWO-groot, dat een totaal budget heeft van 25,8 miljoen euro, omvangrijke infrastructuur die onderzoek op nationale schaal mogelijk maakt. De grootschalige apparatuur, dataverzamelingen en software versterken de internationale uitstraling en de positie van het Nederlandse wetenschappelijk onderzoek. De daarvoor benodigde investeringen lopen in de miljoenen en zijn daarom niet of slechts moeilijk te dragen door individuele instellingen.

Het volledige persbericht, inclusief een korte beschrijving van alle honoreringen, is hier te vinden.