Ingezonden persbericht


donderdag 27
mei 2010

Elsevier-onderzoek: crisis treft starters op banenmarkt

Amsterdam, 27 mei 2010 - Afgestudeerde hbo'ers en academici moeten langer zoeken naar een baan dan de lichting van vorig jaar. De kans dat ze een vast contract krijgen, is bovendien aanzienlijk kleiner. De werkloosheid onder starters liep op tot 4 procent.

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Studie & Werk van weekblad Elsevier en SEO Economisch Onderzoek naar de arbeidsmarktperspectieven van hoogopgeleide starters. Bijna zevenduizend hbo'ers en academici deden mee aan een uitgebreide enquête, ongeveer anderhalf jaar na hun afstuderen.

Bijzonder van deze veertiende editie van het Elsevier/ SEO-onderzoek is dat de afgestudeerden de arbeidsmarkt betraden midden in een economische crisis. Hoe erg zijn de gevolgen van de economische crisis voor hen?

Starters hebben het lastiger door de crisis blijkt uit het onderzoek, maar reden tot paniek is er niet. De werkloosheid onder starters bleef met 4 procent ruim onder het totale werkloosheidscijfer van 6 procent.

Wel is de kans op een vaste baan aanzienlijk afgenomen. Het aantal hbo'ers en academici met een vast contract is met 5 procent gedaald ten opzichte van het Elsevier/SEO-onderzoek in 2009. Zeker voor academici was de kans op een vaste aanstelling niet eerder zo klein in de afgelopen tien jaar. Meer afgestudeerden kregen een tijdelijk contract.

Starters moesten bovendien langer zoeken naar een baan dan vorig jaar. Hbo'ers zochten gemiddeld 2,8 maanden, academici 4,4 maanden. Vanaf eind 2008 hadden starters steeds meer tijd nodig om een baan te vinden op hun eigen niveau.

Het brutomaandsalaris is niet gedaald ten opzichte van afgelopen jaar. Het blijkt ook na inflatiecorrectie gestegen, bij de hbo'ers meer dan bij de academici. Het inkomen van academici ligt gemiddeld op 2.632 euro bruto per maand, dat van hbo'ers op 2.122 euro. Op extra arbeidsvoorwaarden, zoals bonussen en winstuitkeringen, hebben werkgevers in 2009 daarentegen flink gekort.

Studiekeuze is vaak beslissend voor de kansen op de arbeidsmarkt. Dat blijkt elk jaar uit het Elsevier/SEO-onderzoek. Maar dit jaar zijn de verschillen tussen opleidingen erg groot.

De alfa's zijn de verliezers. Voor hen zijn de kansen op een goede baan en ook nog op eigen afstudeerniveau aanzienlijk verkleind in vergelijking met voorgaande jaren. Hoogopgeleiden met verstand van cijfers of techniek, evenals medisch specialisten, doen het nog steeds goed op de arbeidsmarkt, crisis of niet.


Noot voor redacties