Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

ANWB wil kordaat toezicht op nieuwe autosectorregeling

Den Haag, 27 mei 2010

De ANWB is tevreden over de inhoud van de nieuwe Europese concurrentieregeling voor de auto-onderhoudsbranche. De nieuwe regeling die met veel moeite in Brussel is tot stand gekomen garandeert voor de komende 10 jaar dat autobezitters een garage naar eigen keuze voor hun onderhoud kunnen blijven kiezen. Hiermee zal er gezonde concurrentie op de kosten voor onderhoud, reparatie en onderdelen van auto's blijven bestaan in het voordeel van autobezitters.

Omdat de regels vrij algemeen zijn geformuleerd en een deel van de regels is vastgelegd in 'richtsnoeren' (dringende adviezen) hangt het succes volgens de bond wel voor een groot deel af van kordaat toezicht door de Europese Commissie en de NMa.

De bond wil wel zien dat de Europese Commissie en de Europese NMa's alert reageren bij overtredingen. Volgens de ANWB is het voor een autoproducent makkelijk om via afscherming van technische informatie over auto's of via dealergebonden garantie, de consument aan zich te binden. De ANWB zal dit met zusterclubs uit andere landen de komende tijd bestuderen aan de hand van klachten van consumenten.

De Europese Commissie heeft vandaag bekend gemaakt dat er een nieuwe speciale concurrentieregeling voor de auto-onderhoudsbranche komt. Via deze regeling wordt ervoor gezorgd dat alle garages toegang hebben tot technische informatie van auto's, speciale gereedschappen en opleidingen voor monteurs. Op deze wijze kan de klant ook kiezen voor andere garages dan alleen de merkdealers. Ook zorgt de regeling ervoor dat onderdelenleveranciers niet teveel aan de leiband van autofabrikanten lopen. Deze maatregelen hebben een positief effect op de prijzen voor autobeurten en onderdelen.