Senternovem

27-05-2010 |

Europese woonwijken aangepakt met Concerto

Wat hebben verschillende na-oorlogse woonwijken in Amsterdam, het Hongaarse Budapest en Bulgaarse Sofia met elkaar gemeen? Ze nemen deel aan het vijf jaar durende STACCATO-project, dat van deze snel uit de grond gestampte woningen op duurzame wijze energiezuinige woningen maakt.

Coördinator Wilfred van der Plas van STACCATO Drie voorbeeldprojecten met één rode draad: de in totaal 2.500 tochtige huizen zijn na veertig jaar toe aan een grondige renovatie. Die wordt (deels) mogelijk gemaakt met een KP6-subsidie via het onderdeel Concerto, dat inzet op het realiseren van grootschalige duurzame projecten én internationale kennisuitwisseling, liefst tussen Oost- en West-Europese landen én universiteiten. En dat lukt heel behoorlijk. In praktijk moet STACCATO (Sustainable Technologies And Combined Community Approaches Take Off) resulteren in een energiebesparing van vijftig procent.

Het straatbeeld van het Amsterdamse STACCATO-project bij het Buikslotermeerplein is eentonig - standaardistisch zoals architect Van Gool het noemde. Maar schijn bedriegt. Achter deze eentonige gevels is geen huis hetzelfde. In deze wijk worden de vier ketelhuizen vernieuwd en voorzien van een zuinige energiedistributie. Alle huizen krijgen nieuwe ketels en zonnecollectoren én ze worden van top tot teen geïsoleerd.

Betonplaten
De woonblokken in Sofia en Budapest zijn geen architectonische hoogstandjes. Hier domineren betonplaten de aanblik. In zowel Sofia als Budapest zijn de appartementen privé-eigendom. De eigenaren willen met het project de energiekosten inperken, want die kunnen oplopen tot wel vijftig procent van het maandsalaris. Ook wil men voor energiedistributie minder politiek afhankelijk zijn. De Nederlandse woningbouwcoöperaties streven vooral naar een `duurzame oplossing' - en dus langere exploitatie.

Het eigendom maakt meteen een groot verschil duidelijk. Coördinator Wilfred van der Plas van STACCATO: "Vooral de communicatie tussen woningcoöperatie én de woningeigenaren in Oost-Europa verloopt verschillend. In Nederland wordt alles vastgelegd: zeventig procent van de bewoners moet vóór deelname stemmen. Dáár bekijkt men hoeveel mensen willen deelnemen en gaat men er vanuit dat het aantal zal toenemen. Want `zien is geloven'. Zo gaven lang niet alle Hongaarse woningeigenaren (van 900 woningen) aan nieuwe kozijnen te willen. Uiteindelijk zijn er 890 nieuwe kozijnen geplaatst. Wij merken dat de Nederlandse regelgeving soms als een te krappe jas om een project heen zit."

Inspireren
De samenwerking, die zonder Concerto niet was gestart, wordt gekenmerkt door informatie- en kennisuitwisseling die voornamelijk via telefoon en e-mail verloopt. Twee maal per jaar zien de partijen elkaar. De Oost-Europese landen kloppen in Amsterdam aan voor technisch advies en laten zich inspireren door de projectorganisatie. In Nederland leert men van de communicatieve en logistieke aanpak van de projectpartners. "Zo is het Hongaarse project van 900 woningen in negen maanden uitgevoerd. Ook al zijn de projecten inhoudelijk verschillend, daar zijn we best jaloers op, want wij hebben drie jaar nodig."

"Voor alle partijen is er veel te leren", gaat Van der Plas verder. "Maar voor de Oost-Europese landen zijn het voorbeeldprojecten met een `duurzaam' effect. Vanuit de universiteiten evalueren specialisten de resultaten direct met de voorman. Dit leidt tot inzicht, die in de toekomst zeker worden toegepast. Zo wordt de kennis verspreid."

Op 28 en 29 juni worden tijdens de STACCATO-conferentie in Budapest de tussentijdse resultaten gepresenteerd en ervaringen gedeeld. Meer weten? Kijk op www.concerto-staccato.eu.

Aan het Nederlandse project nemen deel: Ymere, Eigen Haard, Eneco, Stadsdeel Amsterdam-Noord, IVAM en Ecofys.
Wijzigingsdatum |

27-05-2010