Senternovem

27-05-2010 |

Mededeling Europese Commissie over vereenvoudiging Kaderprogramma regels

Op 29 april heeft de Europese Commissie een Mededeling gepubliceerd over vereenvoudiging van de regels voor deelname aan het Kaderprogramma. In deze Mededeling presenteert de Europese Commissie een aantal opties. Deze geven een beeld van waar men aan denkt als het gaat om het verbeteren en vereenvoudigen van de regels waar Kaderprogramma deelnemers mee te maken krijgen. De Mededeling is derhalve geen wetsvoorstel, maar stof voor een brede discussie tussen de deelnemers en lidstaten over welke keuzes moeten worden gemaakt.

Proces vereenvoudiging regels
Al in het najaar van 2009 heeft de Europese Commissie door middel van consultaties de deelnemers en overheden van de lidstaten om hun mening gevraagd over het onderwerp vereenvoudiging. Onderdeel van deze consultaties was ook de Financial Regulation van de EU, die binnenkort zal worden herzien. Omdat de Financial Regulation grote invloed heeft op de deelnameregels van het Kaderprogramma en andere subsidieprogramma's van de EU, heeft Nederland eind 2009 in een standpunt namens alle ministeries aangegeven wat er zou moeten veranderen aan deze Financial Regulation.

Twee sporen
Het proces van vereenvoudiging van de regels die voor Kaderprogramma deelnemers gelden bestaat uit twee sporen: heroverweging van (de toepassing van) de regels van het Kaderprogramma, en herziening van de Financial Regulation. EG-Liaison is naast de Minsteries van EZ, OCW en Financiën nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van het het bovengenoemde Nederlandse standpunt, en zal ook bij de reactie op de Mededeling van de Europese Commissie en de daarop volgende voorstellen met deze ministeries samenwerken.

Uw mening
Omdat de mening van de Nederlandse deelnemers aan het Kaderprogramma van groot belang is voor het standpunt dat wij innemen richting de Europese Commissie, stellen wij uw reactie (via onderstaand emailadres) op de inhoud van de Mededeling op prijs. De Mededeling is opgedeeld in drie onderwerpen, waarvan u hieronder een zeer globaal overzicht aantreft.

Onderwerpen Mededeling
Verbetering van het huidige juridische en regelgevende kader, waar volgens de Europese Commissie al een begin mee is gemaakt. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om betere IT-systemen, betere en consequentere toepassing van regels, met name op het gebied van audits, en over verbetering van de structuur en de inhoud van de `oproepen tot het indienen van voorstellen', naar aanleiding waarvan onderzoeksorganisaties subsidie aanvragen (pagina 5-6).

Verandering van de bestaande financiële regels om radicalere vereenvoudiging mogelijk te maken en onderwijl doeltreffend controle uit te blijven oefenen, bijvoorbeeld door de toepassing van `methoden van gemiddelde kosten', zodat bij een project niet langer voor elke uitgave tot in het kleinste detail verantwoording hoeft te worden afgelegd. De Commissie streeft er ook naar om in het kader van projecten toe te staan dat voor EU-financiering dezelfde boekhoudmethoden worden toegepast als voor de nationale onderzoeksfinanciering. Voor deze voorstellen is een besluit van het Europees Parlement en de Raad nodig (pagina 6-9).

De derde soort wijziging die wordt overwogen, wordt eventueel ten uitvoer gelegd in het kader van de toekomstige Kaderprogramma's voor onderzoek. Een van de opties die worden gepresenteerd is een verschuiving in de richting van `betaling voor resultaat', wat zou betekenen dat begunstigden forfaitaire bedragen krijgen voor de uitvoering van specifieke wetenschappelijke taken en moeten aantonen dat zij dat doelmatig en doeltreffend hebben gedaan in plaats van te rapporteren over afzonderlijke kostenposten (pagina 9-11).

Contact
Michael Schijns, m.schijns@egl.nl en Dick Schoorel d.schoorel@egl.nl