Wageningen Universiteit en Researchcentrum
ketenniveau levert winst op Operationele Business Intelligence: Innovatie op ketenniveau levert winst op

27 mei 2010

Onderdeel: Food and Biobased Research

Business Intelligence als hulpmiddel om de keten te stroomlijnen. Het klinkt ingewikkeld, maar het kan. En het kan de sierteeltsector ook nog eens veel opleveren in termen van efficiency en kostenbeheersing. Dat is de conclusie van een uitgebreid onderzoek, inclusief praktijkpilot, dat heeft plaatsgevonden in de sierteeltsector. Bovendien is er een blauwdruk ontwikkeld waarmee partijen in de keten inzicht krijgen in de manier waarop een Business Intelligence-traject kan worden aangepakt.

Business Intelligence (intelligent verzamelen, bewerken en uitwisselen van operationele of commerciële gegevens) wordt in andere sectoren meestal ingezet op strategisch niveau. Waar de sierteeltsector echter behoefte aan heeft is Operationele Business Intelligence, toegespitst op het dagelijkse proces. Op het eerste gezicht hebben alle schakels in de keten hun eigen proces op orde. Maar zo blijkt uit het onderzoek: voor de totale keten valt er nog veel te winnen.

Praktijkproef
Alleen al het bijhouden en uitwisselen van operationele gegevens heeft tijdens een pilot positieve resultaten opgeleverd. Bij deze praktijkproef waren een vijftal kwekers, een handelsonderneming, twee collectief vervoerders en een distributievervoerder betrokken. Gegevens die tijdens de pilot zijn bijgehouden en onderling zijn gecommuniceerd zijn bijvoorbeeld de starttijden van het productieproces bij kwekers. De handel kan hier het bestelmoment op afstemmen en vervoerders aansturen. Deze, en veel andere operationele informatie, kan relatief gemakkelijk beschikbaar worden gemaakt voor de toepassing van Operationele Business Intelligence. Daardoor wordt tijdwinst, hogere kwaliteit, reductie van transactiekosten, hogere beladingsgraad van vrachtwagens en reductie van transportkilometers behaald. Door de inzet van moderne informatiesystemen, die op basis van keteninformatie helpen met sturen, kunnen de resultaten nog verder verbeteren. Â
Blauwdruk
Het introduceren van een project voor Operationele Business Intelligence, waarbij informatie naadloos door de keten heen gaat en automatisch wordt geinterpreteerd, is ingewikkeld. Om een dergelijk project goed en grondig aan te pakken is een blauwdruk ontwikkeld waarin de resultaten uit de pilot, de theorie en ervaringen uit andere sectoren zijn verwerkt. Een andere belangrijke conclusie uit het onderzoek is dat er binnen de sierteeltsector momenteel een gevoel van urgentie aanwezig is om werk te maken van innovatie op ketenniveau.

Op 31 mei worden de resultaten van het onderzoek gepresenteerd door Royal Lemkes Group, FloraHolland, Vivacadena, Rijnconsult, Wageningen UR en de Erasmus Universiteit (RSM). Het project is mede mogelijk gemaakt door subsidie vanuit Pieken in de Delta Zuidvleugel (Ministerie EZ, Provincie Zuid-Holland en Gemeente Westland) en Productschap Tuinbouw.