Gemeente Meppel


Herinrichting Grote Oever en Kleine Oever in Meppel van start

27-05-2010 -
De Grote en Kleine Oever krijgen de komende maanden hun nieuwe inrichting. Op dinsdagavond 26 januari zijn de voorlopige herinrichtingsplannen gepresenteerd tijdens een informatiebijeenkomst in de Grote Kerk. Inbreng van belanghebbenden tijdens die avond heeft geleid tot aanpassingen van het plan.
Inmiddels heeft de aanbesteding plaatsgevonden en starten de werkzaamheden eind week 21. De aannemer en gemeente plannen de werkzaamheden zo dat de festiviteiten in de stad hier zo weinig mogelijk hinder van ondervinden.

Kwaliteitsslag
De herinrichting van deze straat maakt onderdeel uit van het grotere geheel van het project `Facelift Centrum Meppel'. Dit project is er op gericht om de kwaliteit van de binnenstad verder te verhogen. Allereerst is bijvoorbeeld de riolering van delen van de Grote en Kleine Oever vervangen, waarna een noodbestrating is aangebracht. Nu is de straat gereed voor de definitieve herinrichting.

Belangrijke stap
'Met de herinrichting van de Grote en Kleine Oever nemen we een belangrijke volgende stap in de kwaliteitsverbetering van onze binnenstad. De inrichting van de Grote en Kleine Oever gaat heel mooi aansluiten op de Kromme Elleboog, waarmee een groot deel van onze ring al een nieuw jasje krijgt. De inrichting sluit ook helemaal aan op het vastgestelde parkeerbeleid. Zo worden er aan beide zijden parkeerplaatsen gerealiseerd. Een uitkomst voor de bezoeker van de binnenstad die snel even een boodschap moet doen. Ook breiden we het aantal parkeerplaatsen met 16 uit,' aldus wethouder Ton Dohle.

Inbreng belangstellenden leidt tot aanpassingen De herinrichtingsplannen voor de Grote en Kleine Oever zijn in de afgelopen periode, zoveel mogelijk in samenspraak met belanghebbenden, opgesteld. Tijdens de looptijd van het project `Facelift Centrum Meppel' zijn onder meer drie informatieavonden gehouden en diverse bijeenkomsten met een vertegenwoordiging van bewoners en ondernemers. Op die manier zijn belangstellenden en ondernemers zoveel mogelijk betrokken bij de ontwikkelingen in de binnenstad.

Op de derde informatieavond kregen de ongeveer 80 belangstellenden uitleg over de totstandkoming van de plannen en was er ruimte voor vragen en toelichting. De diverse reacties op de plannen zijn verzameld en zijn waar mogelijk verwerkt in de definitieve herinrichtingsplannen. Zo zijn de laad- en losplaatsen voor het vrachtverkeer verplaatst, zijn er een aantal parkeerplaatsen van plek veranderd en is de definitieve plaats voor nieuwe bomen bepaald.

De inrichting van de straat
De kern van de nieuwe inrichting van de Grote en Kleine Oever is een weg met een maximumsnelheid van 30 km per uur. Daardoor kan de weg versmald worden en ontstaat er aan beide kanten ruimte voor parkeerplaatsen. Met de materialen wordt aansluiting gezocht bij de inrichting van de Kromme Elleboog, hier is de binnenring al voorzien van haar nieuwe inrichting.
Er worden langs de Grote en Kleine Oever in totaal 15 nieuwe bomen geplant. Voor het planten van een van deze nieuwe bomen moeten 2 van de Leilindes langs de Swaenenborgh worden gekapt. De nieuwe bomen krijgen boven- en ondergronds voldoende ruimte om te kunnen groeien.

Fasering
De firma G. van Dijk en Zn. Midden Nederland B.V gaat de werkzaamheden vanaf maandag 31 mei uitvoeren. De werkzaamheden worden gefaseerd uitgevoerd op een zodanige wijze dat het parkeerterrein voor de Albert Heijn en ook de diverse bedrijven/winkels en woningen zoveel mogelijk bereikbaar blijven. Er wordt een tijdelijke doorsteek gemaakt naar het parkeerterrein van de Albert Heijn zolang de kruising Grote Akkerstraat-Grote Oever niet gebruikt kan worden. In de fasering is rekening gehouden met de standplaatsen van de markt op de Grote en Kleine Oever tijdens de Donderdag Meppeldagen.

Daarnaast zal Comfortuin Denijs B.V. werkzaamheden uitvoeren om de groeiplaats van de bestaande bomen te verbeteren. Deze werkzaamheden beginnen vanaf donderdag 27 mei.

De aannemers maken gebruik van het terrein rondom de voormalige Katholieke kerk als opslagterrein. Hierover zijn afspraken gemaakt met Actium.
Naar verwachting worden de werkzaamheden medio oktober 2010 afgerond.

Omleidingsroutes
Het doorgaande verkeer wordt omgeleid door middel van bebording. De omleiding zal gaan via de Noteboomstraat/Kromme Elleboog (binnenring).

Website
Informatie over de projecten die onderdeel uitmaken van `Facelift Centrum Meppel' is na te lezen op www.meppel.nl. In de rubriek `Meppel in ontwikkeling' > ´Facelift Centrum Meppel'.