Gemeente Roermond

Intentieovereenkomst Retail & Business Academy ondertekend

27 mei hebben een aantal partijen, die betrokken zijn bij de oprichting en ontwikkeling van de Retail & Business Academy Roermond een intentieverklaring ondertekend, waarin zij hun medewerking toezeggen aan het tot stand komen van deze Academy. De Academy zorgt ervoor dat het onderwijs in de retailbranche goed aansluit bij de daadwerkelijke behoefte van de ondernemers en bijdraagt aan de ontwikkeling van het ondernemerschap in de sector. Een optimale personeelsvoorziening (in-, door- en uitstroom van personeel) levert uiteindelijk een positieve bijdrage aan de verdere groei van de werkgelegenheid in de retailbranche van Roermond en regio.

De ondertekening van de intentieovereenkomst vond plaats in grand café Het Pakhuis in winkelcentrum Het Roercenter en werd ondertekend door de volgende partijen: ROC Gilde, AOC Citaverde, Hogeschool Zuyd, UWV Werkbedrijf Roermond, Stichting Roermondse binnenstad Ondernemers en de Gemeente Roermond. Met behulp van subsidies en overheidsbijdragen wordt het project ontwikkeld en opgezet. De Retail & Business Academy dient uiteindelijk juridisch en bedrijfseconomisch zelfstandig te zijn.

Retail is één van de twee speerpunten van het economisch beleid van de Gemeente Roermond. De bisschopstad manifesteert zich nadrukkelijk als koopstad van Limburg en de Euregio. De stad telt in de retailsector bijna 5000 arbeidsplaatsen. Onderzoek (bureau Louter) laat zien dat dit ruim 2300 meer zijn dan men mag verwachten in een stad als Roermond. Van de Roermondse beroepsbevolking werkt bijna 15% in de retailsector. Als gevolg van vergrijzing worden in de sector in de toekomst (meer) knelpunten verwacht op het gebied van de personeelsvoorziening.

Daarom wordt momenteel, samen met het bedrijfsleven en het onderwijs, een Retail & Business Academy Roermond ontwikkeld en opgezet, die rust op drie peilers: versterking van het huidig arbeidsaanbod; versterking van het toekomstig arbeidsaanbod en ontwikkeling en innovatie van de retailsector en van het ondernemerschap in de branche. Door de combinatie van deze peilers ontstaat een uniek scholingsinstituut voor de retailbranche met een (inter)nationale uitstraling. Een instituut dat toegevoegde waarde levert aan alle stakeholders: de retailondernemers en hun medewerkers, de gemeente en het onderwijs met haar huidige en toekomstige studenten. Door dit instituut uiteindelijk ook fysiek vorm te geven in een apart gebouw wordt de uitstraling en samenhang versterkt.

Eerste publicatiedatum: 26-05-2010 Bijgewerkt: 27-05-2010