Provincie Overijssel



Opknapbeurt centra Vollenhove, Steenwijk en Scheerwolde

27 mei 2010

Door woningbouw, de aanleg van nieuwe voorzieningen en het verfraaien van de openbare ruimte verbetert de leefbaarheid en sociale veiligheid in de centra van Vollenhove, Steenwijk en Scheerwolde.

Het College van B en W van Steenwijkerland en Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben daarom deze week, tijdens hun eerste kennismakingsbezoek, besloten begin 2011 samen de schop in de grond te steken voor de opknapbeurt van de drie centra.
De investeringsplannen worden medio 2010 voorgelegd aan de gemeenteraad en Provinciale Staten.

In het centrum van Vollenhove wordt de komst van een tweede supermarkt en de bouw van tien woningen voorbereid. Om de leefbaarheid en sociale veiligheid in het centrum van Vollenhove een flinke impuls te geven, zorgen gemeente en provincie voor een facelift van de openbare ruimte. Betere parkeervoorzieningen, inrichting en groen veranderen het straatbeeld en de sociale veiligheid aanzienlijk.

In het centrum van Steenwijk gaat het om het opknappen van het gebied rond de Gasthuispoort. De historische contouren van de toegangspoort naar het centrum worden in ere hersteld door het verdiept aanleggen van de parkeerplaats, het aanpassen van de toerit naar de brug en het herstellen van de wallen en de waterloop. Met de herinrichting van het gebied is een bedrag van EUR 2,9 miljoen gemoeid. Hiervan neemt de gemeente ruim EUR 2 miljoen voor haar rekening en de provincie EUR 865.000,--.

In het centrum van Scheerwolde komen negen nieuwe appartementen. Deze woningen zijn bedoeld voor de oudere inwoners uit Scheerwolde. Op deze wijze krijgen senioren de mogelijkheid om in hun eigen dorp langer zelfstandig te blijven wonen. Een verbetering van het centrum van Scheerwolde vergroot niet alleen de leefbaarheid voor haar inwoners. Door de ligging van het dorp in het Nationaal Park heeft het ook een extra aantrekkingskracht op recreanten en toeristen. De totale kosten van het project bedragen EUR 5,5 miljoen. Hiervan neemt de gemeente EUR 4 miljoen voor haar rekening en de provincie EUR 375.000,--.

Elektrisch varen

Naast de investering in drie centra van Steenwijkerland heeft de provincie EUR 750.000,-- beschikbaar gesteld voor het elektrisch varen. Aan de gemeenteraad wordt in de vergadering van 1 juni 2010 voorgesteld om de gemeentelijke bijdrage van EUR 850.000,-- beschikbaar te stellen.

Overijssel investeert extra

De provincie Overijssel investeert tot en met 2011 extra in de Overijsselse woon-, leef- en werkomgeving. Het gaat daarbij om projecten die de provincie en de gemeenten gezamenlijk uitvoeren en financieren. De extra investeringen worden mogelijk gemaakt doordat de Overijsselse gemeenten hun Essent-aandelen hebben verkocht, met een gezamenlijke waarde van ruim EUR 140 miljoen. De provincie, die eenzelfde bedrag investeert, maakt nu afspraken met de gemeenten over hoe dit geld duurzaam wordt geïnvesteerd in de Overijsselse samenleving. Een belangrijke voorwaarde is dat de schop uiterlijk eind 2011 de grond in kan.

Dit is de tweede ronde in de investeringsoverleggen tussen de provincie en de gemeenten. Eind 2009 hebben de provincie en de gemeente Steenwijkerland afspraken gemaakt over onder andere woningbouw, het opknappen van bedrijventerreinen en maatregelen voor het terugdringen van het energieverbruik in nieuwe en bestaande woningen en gebouwen.