Rekenkamer Rotterdam

Geacht raadslid,

De Rekenkamer Rotterdam zal een onderzoek uitvoeren naar de voorbereiding en uitvoering van de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 9 juni 2010. Met deze brief wil ik u informeren over de opzet van dit onderzoek.

Brief Motie 109R333 - grote projecten

07 mei 2010

Geacht raadslid,

inleiding

In mijn brief van 4 maart 2010 heb ik u gemeld dat ik voor 1 mei 2010 met een nadere uitwerking zou komen inzake de uitvoering van de motie Van Tijn d.d. 28 januari 2010, waarin de rekenkamer werd verzocht om de politiek-bestuurlijke controle - en sturingsinstrumenten bij grote projecten op de bruikbaarheid voor de raad te beoordelen.

Met onderhavige brief geef ik hier op hoofdlijn invulling aan. De rekenkamer heeft daarbij nadrukkelijk nota genomen van de wederwaardigheden rond de kostenoverschrijdingen van de Museumparkgarage.

In de eerste plaats merkt de rekenkamer op dat de informatievoorziening aan de raad met betrekking tot grote projecten zoals deze thans geregeld is in de zogenoemde Monitor Grote Projecten (MGP) niet voldoet. Samengevat is de rekenkamer van mening dat het aantal projecten dat in de MGP meeloopt te groot is en de informatie onvoldoende toegesneden op de controlerende (en daarmee bijsturende) taak van de raad.

De rekenkamer pleit voor een andere opzet die meer aansluit op de zogenoemde procedureregeling Grote projecten zoals die wordt gehanteerd door de Tweede Kamer. Uitgangspunten daarbij zijn dat de raad bepaalt welke projecten als `groot' worden aangemerkt en met betrekking tot deze grote projecten in een zo vroeg mogelijk stadium relevante informatie verkrijgt om op basis daarvan vanuit haar controlerende taak (indien nodig) bij te kunnen sturen op de aspecten, tijd, geld en kwaliteit/functionaliteit.

De elementen van deze nieuwe opzet kunnen langs de lijnen van achtereenvolgens: scope, governance, informatievoorziening en monitoring worden vormgegeven. In deze notitie zal dat overigens op hoofdlijn plaatsvinden. De nadere uitwerking daarvan is de verantwoordelijkheid van het college.

geen zorg minder


Minervahuis II, Postbus 70012 3000 KP Rotterdam telefoon: 010 - 2672242