Energiecentrale InterGen in gebruik genomen in Rotterdamse haven

27/05/2010 16:37

Weber Shandwick Nederland

Vandaag is de tweede energiecentrale 'MaasStroom Energie' van InterGen in het Rotterdamse havengebied in bedrijf genomen. Deze gasgestookte energiecentrale heeft een capaciteit van 428 MW. Met een investering van 480 miljoen euro produceert MaasStroom Energie voldoende elektriciteit om circa 400.000 huishoudens van stroom te voorzien. MaasStroom Energie is een aanvulling op InterGen's bestaande centrale Rijnmond Energie in Nederland van 820 MW, die operationeel is sinds 2004.

Door de ingebruikname van de centrale MaasStroom Energie is InterGen de voornaamste onafhankelijke stroomproducent in Nederland met een totale productiecapaciteit van 1250 MW. Daarnaast heeft InterGen vergevorderde plannen om in Nederland nog een derde gasgestookte energiecentrale van 900 MW te ontwikkelen.

"We zijn erg verheugd om MaasStroom Energie in gebruik te nemen. Met deze nieuwe energiecentrale bedient InterGen nu circa 7.5% van de totale elektriciteitsvraag in Nederland en versterken we onze positie als energieproducent in dit land," zegt Neil, H. Smith, bestuursvoorzitter van InterGen.

Met de bouw en exploitatie van één van de nieuwste, schoonste en efficiëntste energiecentrales, heeft InterGen een belangrijke investering gedaan in de Nederlandse energie-infrastructuur. MaasStroom Energie maakt gebruik van een geavanceerde turbinetechnologie en is 25% efficiënter dan oudere gasgestookte centrales die in Nederland operationeel zijn. Bij de bouw van Maasstroom Energie heeft InterGen ook vrijwillig besloten om vergaande emissiereductie technologie te installeren (zogeheten SCR, Selective Catalytic Reduction) om de uitstoot van stikstofoxide (NOx) te controleren.

Het ontwerp, de inkoop en de bouw van de centrale is belegd bij Siemens. "Wij zijn trots dat we samen met InterGen Maasstroom Energie hebben mogen bouwen; een van de meest geavanceerde energiecentrales ter wereld met een vooruitstrevende veiligheidscultuur - en dat zelfs sneller dan gepland", zegt Jens Vetterlein, projectdirecteur van Siemens. Lothar Balling, Vice President van Siemens Energy Solutions, voegt toe: "Dankzij Siemens' geavanceerde gasturbine, de toepassing van Selective Catalytic Reduction technologie en geïntegreerde luchtgekoelde condensatoren stoot MaasStroom Energie veel minder CO en NOx uit. Ook wordt door deze technologieën een kleinere hoeveelheid water verbruikt, zonder daarmee de prestaties of flexibiliteit aan te tasten."

InterGen heeft voor de exploitatie van MaasStroom Energie een overeenkomst gesloten met de Nederlandse energieleverancier Oxxio. Deze overeenkomst geeft Oxxio het recht om de volledige capaciteit van Maasstroom Energie te mogen afnemen. Deze overeenkomst geldt voor de duur van 20 jaar, waarbij Oxxio het aardgas zal leveren dat nodig is om de elektriciteit op te wekken. De productiecapaciteit van 428 MW van Maasstroom Energie stelt Oxxio in staat om 80% van haar klanten van stroom te voorzien.

"Oxxio is erg enthousiast met InterGen te mogen samenwerken aan MaasStroom Energie," zegt Kees-Jan Bus, CEO van Oxxio. "Deze nieuwe energiecentrale stelt ons niet alleen in staat om onze klanten concurrerende prijzen te bieden, het voorziet ook in een bredere basis voor het leveren van stroom aan onze afnemers. We zijn er vooral erg blij mee dat Maasstroom Energie een van de meest efficiënte ter wereld is, wat nog maar eens ons streven benadrukt om slimme energie te leveren aan consumenten en bedrijven."

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.intergen.com


Noot voor de redactie:

Over InterGen

InterGen is een internationaal opererend energiebedrijf dat in totaal twaalf centrales beheert met een totale productiecapaciteit van 8.088 MW (netto vermogen: 6.254 MW). De energiecentrales van InterGen bevinden zich in Groot-Brittannië, Nederland, Mexico, Australië en de Filippijnen. InterGen is een joint venture van Ontario Teachers' Pension Plan en GMR Infrastructure Ltd.

Voor meer informatie over InterGen: www.intergen.com.


Noot voor de redactie,