CDA

Eddy van Hijum: Kansen voor ouderen op de arbeidsmarkt donderdag 27 mei 2010
Het lijkt erop dat sociale partners, werkgevers en werknemers, elkaar gaan vinden in het verhogen van de pensioenleeftijd. âEen goede zaakâ, aldus Eddy van Hijum, woordvoerder sociale zaken en werkgelegenheid van het CDA. âDe sociale partners hebben in Nederland een belangrijke rol en het is goed dat zij met elkaar in overleg zijn over dit puntâ. Wij stellen als CDA ook dat de verhoging van de AOW-leeftijd onontkoombaar is vanwege de krapte op de arbeidsmarkt en de financiële houdbaarheid.

Van Hijum: âEen verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd moet gepaard gaan met het verbeteren van kansen van ouderen op de arbeidsmarktâ. Uit de najaarsrapportage 2009 over CAO-afspraken blijkt dat slechts in 25 CAOâs afspraken zijn gemaakt over de inzetbaarheid van werknemers in relatie tot hun leeftijd. Deze afspraken hebben betrekking op 14% van de werknemers! âDit is te weinig en moet echt anders!â We denken dan bijvoorbeeld aan: mogelijkheden voor scholing, arbeidsomstandigheden, duurzame inzetbaarheid van ouderen en meester-gezelrelaties binnen bedrijven.

Oudere werknemers kunnen volgens het CDA een belangrijke rol spelen in het scholen, coachen en begeleiden van jongeren. âOp ambachtsscholen en in sommige bedrijven gebeurt dit al. De bouw maakt hier bijvoorbeeld al heel goede afspraken overâ. Tevens hebben we afgelopen kabinetsperiode maatregelen getroffen, zoals de premiekorting en de no-risc polis voor ouderen, maar we moeten daar aan blijven werkenâ. Daarom wil het CDA dat er in de toekomst afspraken moeten worden gemaakt in caoâs. Van Hijum: âAnders kan ik me voorstellen dat caoâs niet aan wettelijke eisen voldoen in de toekomstâ.
Â
Van Hijum hoopt dat in het akkoord waar de sociale partners over spreken ook aandacht is voor dit punt. âHet is helaas nog steeds niet vanzelfsprekend dat ouderen werk hebben. Het CDA wil hier verandering in brengen.â