GroenLinks

Mogelijk akkoord AOW is stap vooruit

Donderdag 27 mei 2010, 13:05u - Femke Halsema

Het is winst dat de vakbonden en werkgeversorganisaties het over elkaar eens zijn op een belangrijk thema als de AOW. "Het mogelijke akoord is een stap vooruit", zegt Femke Halsema vandaag nadat de Volkskrant het pensioenakkoord bekendmaakte.

Volgens Halsema moet de politiek een voorbeeld nemen aan dit pensioenakkoord. "Politieke partijen leggen nu breekpunten op tafel en sluiten elkaar uit. Daarmee blokkeren ze op voorhand een politiek akkoord na de verkiezingen. In deze moeilijke tijd moeten partijen niet schermen met breekpunten en weglopen, maar hun verantwoordelijkheid nemen. Het is knap dat het de bonden is gelukt om over hun eigen schaduw heen te springen."

Zware beroepen

Wel is Halsema kritisch over de gevolgen van het akkoord voor mensen die vroeg beginnen met werken, vaak in een zwaar beroep. "Nu al is de AOW voor deze mensen onrechtvaardig. En dat blijft zo met een algemene verhoging naar 66 jaar. Dat moet anders."

GroenLinks wil de AOW afhankelijk maken van het aantal jaren dat iemand participeert. Begin je vroeg met werken, dan mag je eerder stoppen. GroenLinks dringt er op aan dat mensen die 45 jaar en in zware beroepen hebben gewerkt, eerder kunnen stoppen en geen korting op de AOW krijgen.

Participatie-offensief

Tenslotte wil GroenLinks dat er werk wordt gemaakt van een breed participatie-offensief. De arbeidsmarkt moet worden opengebroken voor oudere werknemers met weinig kansen. Langer doorwerken is nodig, maar moet ook kunnen. Dat geldt ook voor deelname van vrouwen, lager opgeleiden en jeugdwerklozen.

"Meer participatie is nodig in tijden van vergrijzing en met een publieke sector die zal kampen met tekort aan gekwalificeerde mensen. Daarvoor is een nieuwe arbeidsmarkt gewenst. Dat moet de inzet zijn voor een nieuw Sociaal Akkoord tussen vakbonden, werknemersorganisaties én het nieuwe kabinet", aldus Halsema.