FNV Bondgenoten

Bijna kwart alleenstaande vrouwen moet maandelijks bijlenen om rond te komen

Alleenstaande vrouwen met kinderen hebben veel moeite om rond te komen. 23 procent moet maandelijks bijlenen. Dat blijkt uit een enquête die FNV Bondgenoten hield onder zijn leden in sectoren, die bekend staan om hun lage lonen.

Dat zijn de schoonmaak, de supermarkten, taxibranche, post, vleesverwerking en agrarische industrie.
1135 vrouwen vulden de enquête in. Driekwart van hen verdient met een gemiddelde werkweek van 27 uur minder dan 1250 euro netto. De cijfers worden vanmiddag gepresenteerd op het Vrouwenpodium in Den Haag.

Van de alleenstaande vrouwen die graag urenuitbreiding zouden willen, gaf bijna driekwart (73 procent) aan, dat de werkgever daar niet aan meewerkt.
Onder alle vrouwen (ook met partner) ligt dat percentage op 58 procent. Ook geeft een derde van de vrouwen aan, werk en zorg voor de kinderen dan niet meer te kunnen combineren.
Ruim 40 procent van de vrouwen (beide groepen) verwacht dat hun financiële situatie komende jaren niet verbetert. Slechts een kwart van de vrouwen zegt goed te kunnen rondkomen van hun inkomen; bij alleenstaande vrouwen is dat beduidend minder: 12 procent. Eén keer per jaar op vakantie zit er voor een ruime meerderheid (60 procent) van alleenstaande vrouwen met kinderen dan ook niet in.

De helft van het aantal vrouwen dat de enquête invulde is werkzaam in de schoonmaakbranche of supermarkt.
Anja Jongbloed, coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid FNV Bondgenoten: "Dit zijn cijfers, waar een hoop ellende achter schuil gaat. Alle reden om onze cao inzet, dat ieder tenminste 130 procent van het minimumloon, 10 euro per uur, moet verdienen, door te zetten. Ook kinderopvang moet veel beter geregeld worden. Dat kan met de brede scholen: voor- tussen- en naschoolse opvang, en dat kost nauwelijks iets meer."