NEN


Van Houtum als eerste bedrijf in Nederland geaudit op NEN-EN 16001

donderdag 27 mei 2010, 16:35

NEN heeft vorig jaar NEN-EN 16001, de nieuwe Europese norm voor energiemanagementsystemen, gepubliceerd. Papierproducent Van Houtum is het eerste bedrijf in Nederland dat heeft aangetoond volgens NEN-EN 16001 te werken. Wim Post van Lloyd's Register Nederland B.V. overhandigde het eerste certificaat. Hieruit blijkt dat papierproducent Van Houtum uit Swalmen NEN-EN 16001 Energiemanagementsystemen heeft geïmplementeerd.

Het energiemanagementsysteem waarmee Van Houtum werkt, geeft invulling aan de energie- en klimaatdoelstellingen van de Nederlandse overheid: 20% energie efficiëntie verbetering in 2020 (t.o.v. 2005) en 30% minder CO2 uitstoot (t.o.v. 1990). Het geeft daarmee impliciet invulling aan het convenant Meerjarenafspraak Energie-efficiëntie ETS-ondernemingen (MEE) dat door de papierindustrie met het Ministerie van Economische zaken is afgesloten. In dit convenant worden met grote energieverbruikende sectoren meerjarenafspraken gemaakt op het gebied van verbetering van de energie efficientie.

Van Houtum is producent van hygiënepapier en koploper op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. "Een goed energiebeleid is meer dan logisch", stelt Ronald Kok, energiecoördinator bij Van Houtum. "Wij inventariseren en registreren al jaren al onze energieverbruikers en voeren waar mogelijk efficiëntie door. Goed voor het milieu en goed voor onze portemonnee. Nu is door een onafhankelijke partij vastgesteld dat wij volgens Europese maatstaven onze energiehuishouding op orde hebben."

"Wij auditten en certificeren al jaren alle managementsystemen van Van Houtum", verklaart Wim Post van Lloyd's Register Nederland B.V. "Naast ISO 9001 voor kwaliteit beschikt Van Houtum ook over ISO 14001 milieu en OHSAS 18001 voor Arbozaken. Nu mag aan deze rij ook de NEN-EN 16001 voor energie toegevoegd worden. We hadden niet anders verwacht dan dat Van Houtum hier als eerste bedrijf glansrijk doorheen zou komen."

Meer informatie
Voor meer informatie over de Europese norm voor Energiemanagementsystemen, NEN-EN 16001, kunt u contact opnemen met NEN Energiewinning, Bert Dijkstra, telefoon (015) 2 690 108, e-mail bert.dijkstra@nen.nl.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN-EN 16001:2009 nl (Norm)