FNV KIEM

PCM schuldig bevonden aan wanbeleid

donderdag 27 mei 2010

De raad van bestuur en de raad van commissarissen van mediaconcern PCM Uitgevers hebben zich van 2004 tot en met 2007 schuldig gemaakt aan wanbeleid. Die uitspraak deed de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam donderdagochtend 27 mei op verzoek van FNV KIEM en de NVJ. De strategie van de uitgever faalde en het toezicht was onvoldoende.

Meer kwaad dan goed
De Ondernemingskamer stelt dat het aantrekken van de Britse investeringsmaatschappij als nieuwe aandeelhouder bij PCM Uitgevers het kranten- en boekenbedrijf meer kwaad heeft gedaan dan goed. PCM haalde in 2004 Apax binnen om meer financiële middelen te hebben voor overnames en minder afhankelijk te worden van de conjunctuurgevoelige kranten. Apax verliet PCM 2,5 jaar later met een grotere som geld dan waar de investeerders mee binnen kwamen.

Wanbeleid
Ook de zogenoemde managementparticipatieregeling, waarbij leidinggevenden bij de entree van Apax binnen PCM een aandeel kochten in het bedrijf, draagt volgens de Ondernemingskamer bij aan het oordeel van wanbeleid. De Ondernemingskamer was bovendien vernietigend over het verlenen van decharge aan de raad van bestuur en de raad van commissarissen van PCM in de jaren 2004 tot en met 2007. Beslissingen die tijdens de aandeelhoudersvergaderingen zijn goedgekeurd kunnen nu worden heroverwogen. Of dat gebeurt, hangt af van De Persgroep Nederland, die PCM Uitgevers vorig jaar overnam.

Belangrijke uitspraak
"Dit is een belangrijke uitspraak. We zijn blij dat er nu eindelijk jurisprudentie bestaat met betrekking tot deze zogenoemde private equity partijen. Zij zijn bij een investering niet alleen verantwoordelijk voor hun eigen portemonnee, maar zeker ook verantwoordelijk voor het bedrijf waar ze in investeren. En op die verantwoordelijkheid kunnen ze nu gewezen worden," zegt Edwin Bouwers, Penningmeester van FNV KIEM.