SGP


SGP-campagnebus op bezoek bij politie Krimpenerwaard

Van der staaij wil 25 procent meer politie op platteland

âIn de landelijke gebieden zijn veel te weinig politieagenten. Dit is mede een gevolg van de bezuinigingen op de politie in de afgelopen kabinetsperiode.â Dat zei SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij tijdens een werkbezoek aan de politie en het gemeentebestuur van Schoonhoven. âMet de 250 miljoen euro uit het programma van de SGP kunnen 3500 extra agenten de straat op. Deze 3500 agenten moeten voor een belangrijk deel toegewezen worden aan de landelijke gebieden, waar nu vooral een onderbezetting is terwijl criminaliteit en overlast in die gebieden bepaald niet is afgenomen,â aldus Van der Staaij.

In de Krimpenerwaard zou dit een uitbreiding van de politiecapaciteit be-tekenen van 25 procent. Volgens het lokale bestuur en de politie is dit voldoende om een goede basispolitiezorg te hebben in deze regio. Er zou dan tenminste ook voor gezorgd kunnen worden dat 24 uur per dag een tweede politieauto in de Krimpenerwaard beschikbaar is. Dat betekent een forse verbetering van de preventiemogelijkheden.

Als resultaat van de inspanningen van de SGP in Den Haag is er de afge-lopen jaren al meer aandacht gekomen voor politie in de landelijke gebieden. Om die reden wordt het budgetverdeelsysteem aangepast. Met dit extra bedrag is het mogelijk dat nog weer meer plaatsen hun eigen agent krijgen die goed bekend is met de lokale situatie. Effectief politieoptreden wordt hiermee gewaarborgd.

De SGP wil ook dat de gemeentebesturen meer grip kunnen krijgen op de inzet van de politie in hun gemeenten. Nu hebben gemeenten nauwelijks mogelijkheden om invloed uit te oefenen.