Gemeente Almere

Eikenprocessierups in Almere gesignaleerd

27-05-2010

Eikenprocessierups In Almere zijn de eerste eikenprocessierupsen gesignaleerd. Brandhaartjes van deze rups kunnen bij mens en dier ernstige irritaties veroorzaken. Ook eikenbomen kunnen schade oplopen. De gemeente Almere is klaar om in te grijpen zodra overlast voor bewoners dreigt. De bestrijding bestaat uit het opzuigen van zowel rupsen als nesten. De gemeente verzoekt inwoners zo snel mogelijk contact op te nemen als een haard van de processierups is gezien.

Processierups

De rups dankt zijn naam aan de gewoonte om met grote groepen `in processie' over de takken en stam van de boom te trekken op zoek naar voedsel. De rups is ongeveer drie centimeter lang met op zijn rug een blauwgrijze streep en lange witte haren. Er zijn vooral risico's voor de gezondheid in de periode mei tot en met juni, de tijd waarin de rupsen brandharen krijgen. Dit zijn korte, voor het oog onzichtbare haren waarvan iedere volwassen rups er ongeveer 700.000 heeft. Maar ook in de periode erna kunnen brandharen uit lege nesten, door verspreiding door de wind, voor klachten zorgen. Bij contact met deze brandharen ontstaat hevige jeuk en kunnen huid, ogen en luchtwegen geïrriteerd raken. De klachten kunnen tot wel twee weken aanhouden. Het is dus van groot belang de rupsen met rust te laten en contact met nesten en spinsels te vermijden.

Eikenprocessierups of spinselmot?

Regelmatig verwarren mensen de eikenprocessierups met de spinselmot. Spinselmotten zijn rupsen die verschillende soorten bomen en struiken kaalvreten en deze met een dicht wit zijdespinsel inkapselen. Dit in tegenstelling tot de eikenprocessierups die hoofdzakelijk op eikenbomen zit. Spinselmotten hebben geen brandharen en zijn niet hinderlijk voor de mens.

Informatie

De gemeente is bereikbaar via telefoonnummer 14036 en via info@almere.nl.

Voor meer informatie over de processierups zie
www.almere.nl/de_stad/groen_en_water en
www.minlnv.nl/eikenprocessierups.

Voor meer informatie over gezondheidseffecten kunt u terecht bij de GGD Flevoland: www.ggdflevoland.nl of via telefoonnummer 088-0029910.