Partij van de Arbeid
Partij van de Arbeid

Den Haag, 27 mei 2010

PvdA wil meer werkzekerheid

De PvdA wil dat werkgevers meer doen om met werkloosheid bedreigde werknemers te begeleiden naar een andere baan. Dat staat in een plan dat PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer en de woordvoerders sociale zekerheid van de fractie Hans Spekman en Roos Vermeij vandaag presenteren. De PvdA wil zorgen voor meer werkzekerheid en vindt dat werkgevers daar een grotere verantwoordelijkheid voor dragen. De partij wil dat dit wordt vastgelegd in een nieuw te sluiten Sociaal Akkoord.

De PvdA maakt zich zorgen dat de arbeidsmarkt niet goed genoeg functioneert, waardoor veel mensen onnodig langs de kant komen te staan. Daarom moeten het onderwijs en de arbeidsmarkt veel beter op elkaar aansluiten, aldus Hamer, Spekman en Vermeij. Ook moeten scholen leerlingen gerichter stimuleren naar beroepen waar vraag naar is. En moet praktische beroepsoriëntatie een vast onderdeel van het onderwijsprogramma worden. "Op dit terrein is nog een wereld te winnen", aldus Mariëtte Hamer. "We moeten allen de schouders eronder zetten. En een aantal punten stevig agenderen voor een Sociaal Akkoord. Wij willen dat werkgevers de eerste maanden meer bijdragen aan de WW. Wij willen dat de sociale partners meer verantwoordelijkheid dragen voor de WW. De inzetbaarheid van werknemers moet verhoogd worden door een leven-lang-lerenbeleid.
Van- werk- naar werk- beleid moet leidend gaan worden. Zo wordt het voor werkgevers veel lonender om werknemers naar ander werk te begeleiden, ze besparen dan op WW lasten. Dat soort zaken moeten we aanpakken."

Vandaag staat bij de PvdA in het teken van Dag van de Arbeid. Centraal staan werkzekerheid en een goede aansluiting van het beroepsonderwijs op de arbeidsmarkt.. Onder de noemer Coalitie van de Arbeid gaat een groot aantal (kandidaat)-Kamerleden het land in. Onder andere naar Deltametaal in Papendrecht en het Martini Ziekenhuis in Groningen. Mariëtte Hamer bezoekt de Stichting Trix in Scheveningen en Hans Spekman bezoekt Strukton in Breukelen. Roos Vermeij bezoekt het LOC in Hardenberg.

De Dag van de Arbeid wordt afgesloten met een discussiebijeenkomst waar Mariëtte Hamer, Hans Spekman en Roos Vermeij het PvdA-plan Werkzekerheid zullen presenteren. Deze bijeenkomst begint om 20.00 uur en vindt plaats in café The Florin, Nobelstraat 2-4 in Utrecht.