Rookstopbegeleiding helpt en wordt gedeeltelijk terugbetaald

27/05/2010 12:24

VRGT/FARES

Rookstopbegeleiding helpt bij het stoppen met roken. Deze consultatie is toegankelijker geworden door een gedeeltelijke terugbetaling door de mutualiteit via het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV). Voorwaarde is dat de rookstopconsultaties worden uitgevoerd door een arts of erkend tabakoloog.

Op 31 mei 2010 'Werelddag Zonder Tabak' lanceert de Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding (VRGT) de campagne 'In iedere roker zit een stopper' voor het grote publiek. In het NMBS station Brussel Zuid zullen erkende tabakologen in de voormiddag CO-metingen uitvoeren bij treinreizigers en hen informeren over de terugbetaling van rookstopbegeleiding en de beschikbare hulp bij het stoppen met roken. Treinreizigers krijgen ook een gezonde appel en een folder.

Rookstopbegeleiding helpt bij het stoppen met roken. De combinatie van rookstopbegeleiding en rookstophulpmiddelen, die ontwenningsverschijnselen verzachten of temperen, verhogen de kans op succes bij het stoppen met roken. Via psychologische begeleiding probeert men het gedrag van de kandidaat-stopper te beïnvloeden en de motivatie om te stoppen met roken te verhogen. Stoppen met roken is een proces van gedragsverandering. Elke stoppoging is een stap dichter naar het definitieve stoppen.

Michel Wouters erkend tabakoloog: 'Motivatie is echt alles: medicatie maakt het stoppen met roken 20% gemakkelijker, de overige 80% is wilskracht."

Rookstopconsultaties zijn toegankelijk voor iedereen. Deze consultaties worden gedeeltelijk terugbetaald als deze uitgevoerd worden door een arts of erkend tabakoloog. De terugbetaling van rookstopbegeleiding voorziet 30 euro voor de eerste consultatie en 20 euro voor 7 opvolgconsultaties per consultatie, met een maximum van in totaal 8 sessies binnen 2 kalenderjaren. Voor de zwangere vrouwen geldt een terugbetaling van 30 euro per consultatie, met in totaal 8 sessies per zwangerschap. Meer informatie: www.tabakstop.be

Wat is een erkend tabakoloog? Een erkend tabakoloog is een psycholoog of gezondheidswerker met het diploma 'Tabakologie en Rookstopbegeleiding'. Momenteel zijn er in Vlaanderen en Brussel ongeveer 100 erkende Vlaamse tabakologen. Voor een erkend tabakoloog in uw regio : www.erkendetabakologen.be of Tabakstop 0800 111 00 Maar ook een (huis) arts kan het stoppen met roken begeleiden.

Op 31 mei Werelddag zonder Tabak wordt de campagne 'In iedere roker zit een stopper' voor het grote publiek gelanceerd in het NMBS treinstation Brussel Zuid. Erkende tabakologen voeren CO-metingen uit bij treinreizigers en geven hen informatie over de terugbetaling van rookstopbegeleiding en het aanbod van hulp bij het stoppen met roken. Ook appels en folders worden uitgedeeld. In verschillende ziekenhuizen van het Netwerk Rookvrije Ziekenhuizen worden eveneens activiteiten georganiseerd op 31 mei 2010.

Getuigenissen staan centraal in de campagne 'In iedere roker zit een stopper', zoals zichtbaar op de affiche en de dubbele bladwijzer. Daarom wordt ook een blog gelanceerd www.hulpvoorrokers.be waar verhalen staan van mensen die gestopt zijn met roken, van erkende tabakologen en artsen die stoppers met roken begeleiden. Vanaf 25 mei hangen er in trams, metro's en bussen in Brussel, Antwerpen, Gent, Charleroi en Luik campagneadvertenties.

Deze campagne wordt gecoördineerd door de Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding vzw (VRGT), Fonds des Affections Respiratoires asbl (FARES) en is met steun van het Federaal Agentschap Volksgezondheid en het RIZIV.

---

PRAKTISCHE INFORMATIE

VRGT (Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding) heeft een hart voor longen. Ambitie: de vergeten longaandoening tuberculose bestrijden en rokers begeleiden om te stoppen met roken. www.vrgt.be

Voor meer informatie

Michel Wouters, VRGT en erkend tabakoloog: 0495 700 430

Sara Lamens, VRGT communicatiemedewerker 02 510 60 90 of 0474 80 17 41

Persdossier: www.vrgt.be login: pers / wachtwoord: pers (persbericht / affiche en bladwijzer / beeldmateriaal)

Praktisch NMBS actie 'In iedere roker zit een stopper'

Voormiddag tussen 7u30 en 12u in het midden van de hoofdhal van het NMBS treinstation Brussel Zuid.

Interviewmogelijkheden met een erkend tabakoloog.

Interessant beeldmateriaal: CO-meting, uitdelen appels en informeren treinreizigers.

Een interview met een erkend tabakoloog per provincie is mogelijk:

Antwerpen: Michel Wouters 0495 700 430

Oost-Vlaanderen: prof. dr. Hedwig Boudrez (erkend tabakoloog verbonden aan UZ Gent) 09 332 3332 hedwig.boudrez@ugent.be

Vlaams Brabant en Brussel: Brigitte Bastyns (erkend tabakologe) 0471 09 12 15 info@relife.be

Limburg: Erna Claes (erkend tabakologe) 0497 54 56 58

Andere provincies: neem een kijkje op www.erkendetabakologen.be

Meer informatie over rookstopbegeleiding bij (huis)artsen:

Domus Medica: Dr. J.P. Hoengenaert: 09 386 52 12 of 0477 625 627

Campagnemateriaal

Affiche en dubbele bladwijzer via www.vrgt.be inloggen> login: pers > wachtwoord: pers

Advertenties in bussen, trams en metro's in Brussel, Gent, Antwerpen, Luik en Charleroi.

blog: www.hulpvoorrokers.be

website: www.tabakstop.be

Netwerk Rookvrije Ziekenhuizen (NRZ):

Een 20-tal ziekenhuizen in Vlaanderen en Brussel binnen het NRZ organiseren naar aanleiding van 31 mei 2010, in het kader van de 'In iedere roker zit een stopper' campagne verschillende infoactiviteiten voor kandidaat-stoppers: activiteiten gaande van CO-metingen door erkende tabakologen en artsen, fruit uitdelenen informeren over het aanbod van hulp bij stoppen met roken.

Voor regionale media: Een volledige lijst van activiteiten van de ziekenhuizen in Vlaanderen en Brussel met contactgegevens kan u terugvinden op de website www.vrgt.be inloggen > login: pers > wachtwoord: pers

Coördinatie:

Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding vzw (VRGT)

Fonds des Affections Respiratoires asbl (FARES)

Met steun van:

Federaal Agentschap Volksgezondheid

RIZIV

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel