Provincie Overijssel
Dit is een gezamenlijk persbericht van de provincie Overijssel en de gemeente Zwartewaterland

Zwolle, 27 mei 2010

Toegangspoort IJsseldelta en transferium Nationaal Park in 2010 van start
Zwartewaterland en provincie Overijssel pakken samen verkeersknelpunten aan

De gemeente Zwartewaterland en de provincie Overijssel gaan samen verkeersknelpunten aanpakken en deelprojecten in het kader van toegangspoort IJsseldelta en transferium Nationaal Park financieren. Het belangrijkste verkeersknelpunt dat wordt aangepakt is de provinciale weg
N 331 (Zwolle-Vollenhove). Het gaat om onveilige locaties bij Hasselt en de parallelweg met kruisingen/aansluitingen en de aansluiting met de N 759 (Hasselt-Genemuiden). Andere knelpunten die aangepakt worden zijn verbetering van de veerpont Genemuiden en het busstation Zwartsluis, bijdragen aan door het Rijk uit te voeren ombouw van de keersluis Meppelerdiep tot schutsluis en de (versnelde) aanleg van de Hasselterweg bij Stadshagen. De kosten van deze packagedeal zijn vooralsnog geraamd op ¤ 8,7 miljoen. De provincie betaalt ¤ 6,6 miljoen en de gemeente Zwartewaterland de resterende ¤ 2,1 miljoen. Om deze afspraken te bekrachtigen hebben de provincie en de gemeente vandaag een mobiliteitsconvenant ondertekend.

Toegangspoort IJsseldelta en transferium Nationaal Park
Het betreft de toeristische ontwikkeling van Zwartsluis. In Zwartsluis wordt een Bezoekerscentrum ontwikkeld waarin de functies toerisme, cultuurhistorie en educatie samenkomen. Onder meer zullen het Museum Schoonewelle en de VVV en een expositieruimte gevestigd worden in het nieuwe Bezoekerscentrum.
De provincie Overijssel heeft voor deze deelprojecten ¤ 2,18 miljoen beschikbaar gesteld onder de voorwaarde dat de gemeente Zwartewaterland een zelfde bedrag investeert in andere deelprojecten.

Overijssel investeert extra
De provincie Overijssel investeert tot en met 2011 extra in de Overijsselse woon-, leef- en werkomgeving. Het gaat daarbij om projecten die de provincie en de gemeenten gezamenlijk uitvoeren en financieren. De provincie en de gemeente investeren en eenzelfde bedrag en maken nu afspraken over hoe dit geld duurzaam wordt geïnvesteerd in onze samenleving. Een belangrijke voorwaarde is dat de schop uiterlijk eind 2011 de grond in kan. De gemeente Zwartewaterland is blij met de provinciale bijdrage, waardoor het mogelijk wordt projecten te realiseren.