Openbaar Ministerie

Politie en OM trekken lering uit evaluatieonderzoek Tompoes

27 mei 2010 - Arrondissementsparket Zutphen

De leiding van de regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland en het Openbaar Ministerie Zutphen hebben de uitkomsten van het evaluatie onderzoek TomPoes bestudeerd. Het evaluatierapport biedt handvatten voor verdere verbetermaatregelen binnen de opsporing en vervolging.

De rechtbank heeft het OM op 7 oktober 2009 niet-ontvankelijk verklaard in het onderzoek Tompoes, een onderzoek naar grootschalige handel in softdrugs met 16 verdachten. Het OM is van mening dat de niet-ontvankelijkheid in de zaak onterecht is en heeft hierop hoger beroep ingesteld.

Evaluatieonderzoek
De hoofdofficier van justitie in Zutphen en de Korpsleiding van de politie Noord- en Oost-Gelderland hebben na de niet-ontvankelijkheid van het OM een commissie opdracht gegeven om het proces in het onderzoek Tompoes te evalueren, zowel aan de zijde van het OM als van de politie.
Het rapport bevat kritische punten ten aanzien van politie en OM, met name ten aanzien van de kwaliteit en de aansturing. Beide organisaties trekken lering uit dit rapport. Zowel politie als OM neemt maatregelen om de opsporing en vervolging verder te verbeteren.

Maatregelen
Korpschef Annelore Roelofs: "Het evaluatierapport bevat voor de politie vooral leerpunten op het gebied van de sturing op onderzoeken en de samenstelling en kwaliteiten in het team. Eén van de maatregelen die ons korps neemt, is het bouwen van multi-disciplinaire teams door ondermeer recherchekundigen toe te voegen. Ook wordt de sturing op onderzoeken strakker ter hand genomen en wordt geïnvesteerd in het op peil houden van de vakkennis van medewerkers".
De korpschef laat verder weten door te gaan met de tijdens het Programma Versterking Opsporing ingezette verbeteringen waarbij aandacht is voor de opleiding en bijscholing van de rechercheurs, kwaliteitsmanagement en het monitoren en evalueren van onderzoeken. Hoofdofficier Ludo Goossens geeft aan dat het OM maatregelen heeft getroffen die er voor zorgen dat complexe en grootschalige onderzoeken worden geleid door daartoe speciaal opgeleide en ervaren officieren van justitie. En dat deze onderzoeken worden uitgevoerd volgens vooraf duidelijk vastgestelde doelstellingen en intensief worden gemonitord. De maatregelen in beide organisaties worden uiteraard gezamenlijk besproken en zijn op elkaar afgestemd om in de toekomst dergelijke verzuimen zoveel mogelijk te voorkomen.

Rijksrechercheonderzoek
In augustus 2009 kwam ook naar voren dat een opname van een telefoongesprek mogelijk foutief was uitgewerkt in een proces verbaal. Uit onderzoek van de Rijksrecherche blijkt niet dat de betrokken politiefunctionaris in zijn schriftelijke uitwerking van het telefoongesprek bewust in strijd met de waarheid andere woorden heeft opgenomen dan welke hij heeft gehoord. Geconcludeerd wordt dat er geen sprake is van opzet; er is dus geen sprake van meineed of valsheid in geschrifte. Wel is geadviseerd aan de politie Noord - en Oost - Gelderland een disciplinair onderzoek in te stellen naar de procedures rondom het afluisteren van tapgesprekken. De politie doet een oriënterend feitenonderzoek.