Socialistische Partij

SP Amsterdam :: Actie en fractienieuws :: Extra inspanning voor minimahuishoudens nodig

Extra inspanning voor minimahuishoudens nodig

27-05-2010 * De gemeente moet meer geld besteden aan armoedebestrijding, vindt de SP. Volgens de Rekenkamer Amsterdam is het aantal minimahuishoudens veel groter dan de gemeente tot nu toe zelf in kaart heeft. Het gaat niet om een groep van 69.000, maar om een groep van 80.000 huishoudens. SP-gemeenteraadslid Maureen van der Pligt: "De gemeente heeft een grote groepen armen helemaal niet in beeld. Deze mensen maken geen enkel gebruik van de beschikbare inkomensondersteunende maatregelen. Het College moet hier snel geld voor beschikbaar stellen."
Maureen van der Pligt
Doordat het aantal minimahuishoudens veel groter is dan gedacht is het bereik van het armoedebeleid van de gemeente automatisch veel kleiner. Volgens de gemeente wordt 70 procent van de armen in de stad bereikt met maatregelen zoals de bijzondere bijstand, kwijtschelding van belastingen en de scholierenvergoeding. Uit het rapport van de Rekenkamer blijkt nu dat dit maar 60 procent is.

Van der Pligt: "Het nieuwe College heeft als ambitie om 90 procent van de minimahuishoudens te bereiken. Ik ben benieuwd hoe het College gaat reageren op de cijfers van de Rekenkamer. Gaan ze hun ambities bijstellen? Of gaan ze harder hun best doen om meer mensen te informeren over de armoedemaatregelen en daar dan ook voldoende geld voor beschikbaar stellen? Als het aan de SP ligt is het helder: wij leggen de rekening van de bankencrisis niet bij de minima neer."