Ingezonden persbericht

Máxima zet permanent kunstwerk NHL in werking

Prinses Máxima heeft donderdagmiddag een uniek kinetisch kunstwerk in werking gezet in de foyer van het nieuwe NHL Hogeschool gebouw in Leeuwarden. Het kunstwerk is een bewegende en ritselende wolk van papier dat de bedrijvigheid van de hogeschool verbeeldt. Kunstenaar Bouke Groen en ontwerper Sibe Jan Kramer, zelf oud-student van NHL Hogeschool, hebben een maand gewerkt aan dit permanente werk.

"De beweging van de wolk is afhankelijk van de hoeveelheid email die verstuurd wordt binnen de NHL. Op een rustige maandagochtend is de wolk stil, maar als op woensdagmiddag de studieplekken gevuld zijn, is de bladerwolk hoorbaar aanwezig", vertelt Sibe Jan Kramer. Prinses Máxima voltrok de openingshandeling door op het podium een email te schrijven aan alle elfduizend studenten en medewerkers van de NHL. Deze hoeveelheid e-mail triggerde het mechaniek, waarmee dit kunstwerk in beweging werd gebracht.

Sibe Jan Kramer (32) studeerde Kunst & Design op voorheen de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden en is tegenwoordig zelfstandig product- en interieurontwerper. Hij is onder andere verantwoordelijk voor de nieuwe inrichting van Stadsschouwburg De Harmonie. Bouke Groen (29) studeerde in 2008 af als autonoom beeldend kunstenaar aan de Academie Minerva te Groningen. Hij maakt ondermeer audio-installaties en interactieve werken die zijn tentoongesteld op het Nederlands Film Festival en het Media Art Festival.

Noot voor redacties