Ingezonden persbericht

Klimaatverbond Nederland

Persbericht Apeldoorn, 27 mei 2010

Gemeenten aan zet voor energietransitie

De energievisies en rapporten buitelen de afgelopen maanden over elkaar heen. Het 'Deltaplan Nieuwe Energie', van de denktanks van politieke partijen, de rapportage van de ambtelijke werkgroep Brede Heroverweging Rijksbeleid, het SER-ontwerpadvies 'Werken aan Duurzame groei, de 'Roadmap voor Europa' van McKinsey. Eén ding hebben ze gemeen: allemaal leggen ze voor de energietransitie een cruciale rol weg voor de lagere overheden. Dat zijn de architecten voor de energievoorziening van de komende decennia en zij hebben de afgelopen jaren wel visie en lef getoond. Over hoe zij dat voor elkaar moeten krijgen wordt óf gezwegen óf lopen de visies uiteen. Het Klimaatverbond, een vereniging van meer dan 150 decentrale overheden, heeft daarom een zesstappenplan opgesteld. Een leidraad voor het nieuwe kabinetsbeleid en de nieuwe gemeentebesturen, om Nederland energieweerbaarder te maken door de realisatie van een duurzame en betaalbare energievoorziening:
* Introductie van een "Feed-in systeem", het systeem waarbij iedere gebruiker via zijn energierekening meebetaalt aan een duurzamere energievoorziening.
* Een verplichting voor bedrijven om energiebesparingsmaatregelen te nemen met een terugverdientijd van maximaal 7 jaar. Afschaffing van de subsidie op energiebesparing in de industrie, bestaande bouw en utiliteitsbouw.
* Oprichting van lokale en regionale duurzame energie(diensten)bedrijven waardoor burgers en bedrijven betrokkenheid voelen en verantwoordelijkheid krijgen voor energiebesparing en duurzame energieopwekking.
* Differentiatie van overdrachtsbelasting naar energielabel om woningbezitters financieel te prikkelen energiebesparingsmaatregelen te nemen
* Versnelde introductie van smart grids (slimme netten) waarmee energievraag en aanbod beter op elkaar worden afgestemd.

6. Oprichting van de een breed en onafhankelijk, praktisch ingesteld energiekenniscentrum voor bedrijven en overheden.

Deze mix van verplichtingen, fiscale stimulansen en normeringen zal leiden tot een positief, maar ook dwingender klimaat voor duurzame energieopwekking en energiebesparing. De peilers onder de noodzakelijke energietransitie met een mindere afhankelijkheid van niet hernieuwbare brandstoffen. De keuze wordt niet langer via convenanten en subsidies bij bedrijven en de burger gelegd; het nieuwe model zorgt er voor dat de vervuiler betaalt, en door sancties en fiscale prikkels de noodzakelijke maatregelen gaat nemen.

Het uitgebreide visiestuk "Gemeenten aan zet" is te downloaden van www.klimaatverbond.nl. (http://klimaatverbond.nl/klimaatverbond-gemeenten-aan-zet-energietransitie-nog-steeds-mogelijk).

In juni organiseert Klimaatverbond in samenwerking met Agentschap NL Masterclasses Klimaat- en Energiebeleid voor nieuwe wethouders.

Over Het Klimaatverbond

De Vereniging Klimaatverbond Nederland, ook wel kortweg Het Klimaatverbond genoemd, is een dynamisch netwerk van gemeenten, provincies, en waterschappen, dat samenwerkt aan projecten, kennis uitwisselt en belangen behartigt om een effectief lokaal klimaatbeleid te verankeren, uit te voeren en zichtbaar te maken. Klimaatbeleid is voor Het Klimaatverbond zowel verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering, alsook mondiale samenwerking. Van Het Klimaatverbond zijn 142 gemeenten, 11 provincies en één waterschap lid. De Klimaatverbondgemeenten vertegenwoordigen samen meer dan 7 miljoen inwoners. De leden zijn door het lidmaatschap tevens geassocieerd lid van Energy Cities een organisatie met leden die verspreid zijn over 150 landen en vertegenwoordigingen van meer dan 500 steden.

Noot voor de redactie,